Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Portræt af en frivillig – i forbindelse med HNS, Del 2

Ved dine kollegaer, at du er frivillig i Hjemmeværnet?
”Ja, jeg deler det med folk. Det ved de godt.” Lone fortæller, at hun generelt får mange spørgsmål om Hjemmeværnet. ”De fleste tror, at Hjemmeværnet kun dirigerer trafik

10-09-2023

Portræt af en frivillig – i forbindelse med HNS, Del 2

Vi forsætter med portrættet af Lone, her er nummer 2 og sidste del.
Ved dine kollegaer, at du er frivillig i Hjemmeværnet?
”Ja, jeg deler det med folk. Det ved de godt.” Lone fortæller, at hun generelt får mange spørgsmål om Hjemmeværnet. ”De fleste tror, at Hjemmeværnet kun dirigerer trafik, men vi laver jo så meget andet. Så det fortæller jeg om. Det er vigtigt at folk ved, at vi laver meget andet, og at vi også er på øvelser, og laver skarp bevogtning, som nu.”
Til spørgsmålet om hvorvidt Hjemmeværnet kunne forbedre noget, i forhold til de frivillige hjemmeværnssoldaters opgave på havnen, svarer Lone: ”Intet! Hele set up´et er godt, og det er jo luksuriøse forhold når det gælder overnatning og forplejning. Der er både gode og toilet- og badeforhold, og maden kan vi ikke klage over.” Som Hjemmeværnssoldat kræver Lone ikke meget. Nogle gange sover man på sit liggeunderlag i skoven, andre gange på en feltseng i en kold bygning. Men under bevogtningen på havnen, er der opsat vogne med toiletter og sovekabiner, der bliver leveret mad, og ofte får man mulighed for at tale med de amerikanske soldater som går rundt på området. Ifølge Lone, er det en helt speciel oplevelse, både at få lov til at tale med de amerikanske soldater, samt det faktum at bevogtningen foregår med skarpt ladte våben; ”Det er fedt at bruge det, som vi har øvet og trænet. Og når man går rundt med skarpt så tænker man da lige en ekstra gang over at gøre det rigtigt.”
Hvad motiverer dig til at være frivillig i Hjemmeværnet?
Til spørgsmålet om, hvad der motiverer Lone til at være i Hjemmeværnet, svarer hun: ”Jeg motiveres af de opgaver vi får. Det har stor betydning for mig, at vi rent faktisk får lov til at deltage i vigtige opgaver, så som eftersøgning af personer, bevogtning af f.eks. gerningssteder, og nu Host Nation Support. For så giver det endnu mere mening at træne til netop dette.” Det derimod kan udfordre Lone - og mange andre frivillige i Hjemmeværnet - er at få privatlivet, arbejdslivet og livet som frivillig i Hjemmeværnet til at spille sammen.
”Det demotiverer mig, når jeg har brugt tid på at planlægge en aktivitet og der så ikke møder særlig mange folk op. Det er ikke fordi folk ikke vil, men ofte balancerer de frivillige soldater mellem familie og Hjemmeværn. Kompagnierne er små, og der er mange forskellige kompagnier, og nogle gange tænker jeg, at det kunne være bedre hvis vi slog dem sammen.” Hjemmeværnsdistrikt Østjylland består lige nu af 15 kompagnier.
Lone er soldat hos Politihjemmeværnet i Århus, de og de andre kompagnier i Østjylland søger nye medlemmer, for vi oplever flere og flere opgaver såsom de to Host Nation Support opgaver på Aarhus og Esbjerg Havne i disse dage og kan godt bruge flere hænder til at løfte disse vigtige opgaver for Forsvaret.
Så vil du også være en del af et af vores kompagnier i Østjylland, så besøg www.vistillerop.dk, der er både mere information og mulighed for at give besked om at man gerne vil kontaktes med henblik på at blive indkaldt til informationsmøde.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring