Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Operationscenteret i aktion under øvelsen.

Øvelse i Antvorskov 2-4 nov.

Tekst og foto: informationsofficer Bjørn E. Hørner INFOSEK.
I den forløbne weekend er der afholdt Stabs Øvelse Garnison ved Landsdelsregion Øst med deltagere fra de fleste distrikter i området. Bornholm dog via skype og andre IT-løsninger.

05-11-2018

Fredag morgen mødte stab og hjælpere ved Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn i Jonstruplejren for at klargøre til øvelsen. Køretøjer skulle pakkes og udstyr klargøres. Forkommando afgik kl. 1100 mod Antvorskov Kaserne. Mens de øvrige deltagere mødte ind i Jonstrup var der allerede påbegyndt oprettelse af PLAN-Center og Operationscenter med signalmidler og IT.

Da styrkerne var samlede efter aftensmaden fortsatte forberedelserne til øvelsen afbrudt af et indlæg fra forsvarets efterretningstjeneste om Cyber-sikkerhed. Det var ganske interessant at erfare hvor mange faldgruber der er i brug af mobiltelefoner og sociale medier, PC og WI-FI. Stof til eftertanke inden øvelsen for alvor gik i gang.

Aftenens sidste punkt var befalingsudgivelsen, hvor hver af øvelsesenhederne fik detaljeret gennemgang af opgaverne, både de aktuelle og de der skulle forberedes og også forudses. Her var der udfordringer i forhold til de geografiske forhold og forskelligheder mellem militære og civile objekter.

Lørdag startede vi med en gennemgang af brug af SITAWARE, hvor der blev forklaret om brugen af dette nye hjælpemiddel. Dette var nyt for rigtig mange og derfor ekstra vigtigt som både introduktion og inspiration, da mulighederne er rigtig mange.

 

Fungerende chef og stabschef i arbejde.

Stabsarbejdet startede herefter kun afbrudt af en kort frokost for at forberede Back Brief til kl. 17 i auditoriet på Antvorskov kaserne. Fællesnævner for aktiviteten er at forberede løsning af store og komplekse opgaver til støtte for forsvaret og gavn for samfundet. Informationselementet således gennem udarbejdelse af pressemeddelelser og plakattekster og flyers, dette for at tilgodese befolkningens behov for information, mens de operative planlæggere tilsvarende sikrer at der er tilstrækkeligt med personel og materiel til en god og effektiv løsning.

Der var i aftenens løb et indlæg fra militærjuristerne (MJUR) vedrørende den nye politilov, der har til formål at afgrænse de beføjelser der tillægges ved opgaver der løses på vegne af politiet. Således er de gamle begreber almindelig hjælp og særlig hjælp ikke længere i brug. Der tales her om politimæssige opgaver med eller uden politimæssige beføjelser. Desuden er det nu fastslået at der kan oprettes midlertidige militære områder efter behov, der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt.

 

Regionschefen og en af distriktets mentorer følger med i arbejdet.

Tilbagemeldingerne efter øvelsen indeholdt ros til Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn, for fremmøde, arbejdsklima og brug af de nye muligheder i SITAWARE. Næste trin er analyse af hvordan de gode resultater kan optimeres til brug for fremtidige øvelses scenarier og som forberedelse til eventuel praktisk brug ved indsættelser. Således fyldt med indtryk, men også lidt trætte ovenpå de mange timers arbejde begav deltagerne og de læssede køretøjer sig af sted mod Jonstruplejren.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring