Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Faner fra myndigheder, Hjemmeværnskompagnier og soldaterforeninger var med i Budolfi Kirke.

Nytårsgudstjeneste

Budolfi Kirke dannede igen i år en smuk ramme om Hjemmeværnsdistrikt Nordjyllands nytårsgudstjeneste.

10-01-2019

​Mange hjemmeværnssoldater, pårørende og borgere havde tidligere iaften fundet vej til Budolfi Kirke, hvor Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland traditionen bød indenfor til nytårsgudstjeneste.

Nytårsgudstjenesten er endnu en markering af begyndelsen på det nye år. Samtidig bruges arrangementet til at ønske samarbejdspartnerne fra det øvrige Forsvar i Nordjylland, samt Nordjyllands Politi og beredskabet godt nytår.

Borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen (A), stillede Det Gamle Rådhus til rådighed, så chefen for Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland, oberstløjtnant Jan Johansen, kunne invitere samarbejdspartnerne på en let middag inden gudstjenesten.

- Jeg ser arrangementet som en god mulighed for at mødes med vores gode samarbejdspartnere i Nordjylland. Jeg har dermed muligheden for at takke for samarbejdet i 2018, ønske godt nytår samt se frem på det kommende år.

En af de store samarbejdspartnere, målt på timer, er Jægerkorpset. Soldater fra Hjemmeværnsdistrikt Nordjyllands komapgnier, har således støttet med ca. 37000 mandtimer til Jægerkorpsets og Specialoperationskommandoen (SOKOM). Chefen for SOKOM, generalmajor Peter H. Boysen, deltog i år for første gang i arrangementet. 

Frivillighed 

Gæsteprædikanten i år var Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jan H. Garly. Han tog i hans prædiken, udgangspunkt i frivillighed og drivkraften for at være frivillig.

- I Hjemmeværnets historie har der været forskellige ting, der har drevet danske borgere til at blive frivillige i Hjemmeværnet. Efter krigen var det frygten for at blive besat igen, der var drivkraften. Under den kolde krig var det frygten for Sovjetunionen, noterede generalen sig.

Efter den kolde krigs ophør var det ikke længere en militær trussel mod Danmark, der fik folk til at melde sig, men mere viljen til at gøre noget for andre. Motivationen er blevet mere "her er der brug for mig" og "jeg gør en forskel", lød det bl.a. i prædiken.

I det nuværende forsvarsforlig skal Hjemmeværnet yde værtsnationsstøtte, eller Host Nation Support, som det hedder i NATO sprog. Danske og udenlandske enheder skal støttes ifm. en evt. deployering til Østeuropa, et scenarie, der blev øvet ifm. NATO øvelsen TRIDENT JUNCTURE i november 2018. 

- Det kræver uddannelse, at levere den kvalitet af støtte, der er efterspurgt, lød det bla. fra generalen.

- Jeg er stolt over at være chef for en frivillig militær organisation, med så mange dedikerede soldater, der frivilligt stiller ulønnet op. Derfor vil jeg appellere til samarbejdspartnerne om offentligt at udtrykke anerkendelse for indsatsen, det betyder rigtig meget for de frivillige hjemmeværnssoldater, rundede generalen prædiken af.

Brass Band og faner 

De militære myndigheder i garnisonen samt Hjemmeværnskompagnier og soldaterforeninger, havde medbragt faner, hvilket sammen med Budolfi Kirkes orgel, akkompagneret af Flyvestation Aalborgs Brass Band under ledelse af dirigent Gert Nørgaard, var med til at skabe en fantastisk stmening i domkirken. 

Efter gudstjenesten inviteres alle i Krypten til en kop kaffe.    

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring