Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Staben får sved på panden

STØVGAR – Stabsøvelse Garnison – er i gang. Regionen har stillet opgaven, som Distriktet skal løse. Superaktuel træning. Scenariet er terror – og beskyttelse af befolkningen.

07-03-2015
Opgaven
Regionen gav på god militær facon befaling til distriktet. Mere end 500 ”hjemmeværnere” skulle aktiveres, senere et par Totalforsvarsstyrkekompagnier til afløsning. De skal støtte politiet, der er hårdt spændt for som følge af et terrorangreb. Der skal overvåges og bevogtes et antal militære og civile objekter.
Efter korte overvejelser af den stillede opgave, gav distriktschefen sit direktiv med succeskriterier.
Så var banen kridtet op for stabens arbejde.
 
Varsel
For at give enhederne, der skal udføre opgaverne længst mulig tid til forberedelserne, udsendes der tidligst muligt varsel med oplysninger om den forestående opgave. Det sætter en masse i gang i hele Distriktets område.
 
Overvejelserne
Hvad kan modstanderen ventes at gøre? Hvilke modtræk har vi? Hvor kan vi få flere oplysninger?
Hvor mange hjemmeværnere skal have supplerende uddannelse? Omkring 10% hjemmeværnerne og alle i Totalforsvarsstyrken.  Hvor mange skal være bevæbnede og har vi fragmentationsveste til dem alle? Hvordan løser vi transportproblemerne? Hvordan informerer vi de indkaldte og deres pårørende? Og civilbefolkningen? Kan vi holde forbindelse med alle?
Der skal gedigne og velovervejede svar på alle disse og flere spørgsmål endnu.
De konkluderes i de to mest sandsynlige handlemuligheder fra modstanderside – og holdes op mod de to bedste muligheder for at hindre modstanderen i at udføre sine planer.
 
Konfrontation
Efterretningsfolkene spiller modstander mod operationsfolkene, der tester distriktets plan. Der argumenteres. Planen tilrettes og forbedres, indtil man vælger at anbefale én af distriktets muligheder.  


Beslutning
Når chefen på det følgende stabsmøde har fået planen præsenteret, har stillet spørgsmål om evt. uklare detaljer, har fået de sidste rettelser på plads, så træffer han beslutning. Den beslutning er grundlaget for den befaling, som staben derpå udarbejder skriftligt.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring