Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets frivillige chefer samles til seminar 23.-24. april efter påske. Vi sætter fokus på deres funktion i en række artikler, som du kan læse her på sitet de næste par uger. Arkivfoto: Christer Holte  

Frivillige chefer løfter ansvarsfuld ledelsesopgave

Det er både en tidskrævende og personligt udviklende opgave at være frivillig chef i Hjemmeværnet og få ansvaret for at drive en af vores godt 230 underafdelinger, som er rygraden i vores organisation. I en ny serie sætter vi fokus på chefrollen.

12-04-2022


​Af Charlotte Baun Senholt

”Chefrollen i Hjemmeværnet er super spændende, og den har også givet mig et nyt netværk og en masse uddannelse.” 

Sådan siger den 51-årige Casper Walther Didriksen, som er chef for omkring 65 aktive medlemmer i Marinehjemmeværnets flotille i Svendborg.

Kompagnichef Jesper Hauge Jørgensen, der står i spidsen for Uddannelseshjemmeværns​​​​​​​​​kompagni Nordsjælland, supplerer: ”Det motiverer mig virkelig meget at have med mennesker at gøre og være nye soldaters mentor i forhold til at guide dem videre på deres rejse som hjemmeværnssoldater.”

Casper Walther Didriksen og Jesper Hauge Jørgensen har begge påtaget sig opgaven med at være frivillig chef og drive en af vores godt 230 underafdelinger, som er rygraden i Hjemmeværnets organisation. De er begge erfarne soldater, som har masser af uddannelse og militære kompetencer i rygsækken.  

Hjemmeværnet samler alle sine underafdelingschefer til ledelsesseminar efter påske i weekenden den 23.-24. april, så vi har sat os for at sætte spot på chefrollen – hvad kræver det egentlig? Hvad er deres udfordringer? Hvad gør de for at holde deres håndgangne svende til ilden? Hvad får de selv ud af det? 


Mange frivillige chefer påtager sig ledelsesopgaven, fordi de gerne vil være med til at sætte en retning.


Frivillige chefer har mange roller
​​​​​​Givet er det, at du som underafdelingschef har mange roller og skal være både fyrtårn, indpisker, administrator og pædagog og samtidig kunne sætte hælen i, hvis du synes, noget går for vidt. 
Så det er en krævende og ansvarsfuld opgave. 

Men det er også en opgave, som giver de frivillige chefer mulighed for at sætte deres præg på lige netop deres enhed. Og så er den i høj grad også personligt udviklende og kaster nye kompetencer af sig, som cheferne også kan bruge i deres civile karriere. 

Vi har talt med fire underafdelingschefer og bringer deres personlige fortællinger på hjv.dk de næste par uger. I morgen kan du læse portrættet af Jesper Hauge Jørgensen.

Chefer er typisk erfarne soldater
Vejen til cheffunktionen går gennem Hjemmeværnets føreruddannelser samt en række andre uddannelser, så det er ikke en post, man kommer sovende til. Det tager tid at blive uddannet som frivillig chef, og den typiske kandidat kommer med mange års erfaringer og masser af kompetencer fra karrieren i Hjemmeværnet.  

Chef for Hjemmeværnsskolens Uddannelsessektion, major Søren Rich, har været med til at uddanne flere hundrede kommende chefer på skolens chefkursus.

”Nogle bliver overraskede over, hvor mange ting, der rent faktisk er et chefansvar. Det skal de kunne håndtere. Så vi gør meget ud af at klæde de nye chefer på, så de er robuste i forhold til ledelsesopgaven,” forklarer Søren Rich. 

Han råder de kommende underafdelingschefer til hurtigst muligt at få skabt et overblik over, hvad der er chefens opgaver, og hvad der kan uddelegeres. Her hjælper et godt team og netværk med andre chefer meget, så der er mulighed for sparring. ”

Som frivillig chef er det super vigtigt at kunne bringe andres kompetencer i spil, så der bliver løftet i flok. For det er en stor opgave at drive en underafdeling,” siger Søren Rich.

De frivillige underafdelingschefer har mulighed for at supplere deres kompetencer med Hjemmeværnsskolens forskellige ledelseskurser, så de får flere værktøjer i værkstøjskassen.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring