Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Patruljering er blandt de discipliner, som hjemmeværnssoldater træner i weekenden på en stor feltøvelse i Østdanmark. Arkivfoto: Jacob Kongsmar

1.000 hjemmeværnssoldater i aktion på stor militærøvelse i Østdanmark

Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm danner i weekenden rammen for en kæmpe militær øvelse. Hovedformålet er at træne de frivillige soldaters kompetencer, så de er rustet til at løse vigtige opgaver, hvis Danmark rammes af alvorlige kriser.

15-03-2024

​​​


Af Charlotte Baun Senholt 

Den aktuelle sikkerhedspolitiske situation og krigen i Ukraine har fuldstændig ændret spillepladen for dansk forsvar​​​​​. Situationen har tydeliggjort Hjemmeværnets vigtige rolle og relevans i totalforsvaret af Danmark, og udviklingen har medført, at Hjemmeværnets frivillige soldater løser et stadig stigende antal militære opgaver. ​​​​​​


​Det er bagtæppet for den stort anlagte militære øvelse, som Landsdelsregion Øst sammen med relevante civile og militære myndigheder gennemfører i weekenden i Østdanmark. 

Skal træne bevogtning af kritisk infrastruktur 
Et af fokuspunkterne i den store øvelse er landets energinet, hvor hjemmeværnssoldaterne vil træne deres evne til at bevogte og beskytte vigtig infrastruktur som jernbaner og dele af landets energinet, der er vitale for, at samfundet kan fungere effektivt. I Ukraine har vi set, hvor hårdt det rammer, når kritisk infrastruktur sættes ud af spil. 

Soldaterne kommer til at træne patruljering i såvel civilt som militært terræn, de skal øve kamp fra stilling samt ikke mindst bevogtning af midlertidige militære områder, som i stigende grad etableres i Danmark, når eksempelvis Nato-allierede benytter danske havne til at losse deres militære materiel, inden det sendes videre til andre destinationer i Europa. 

Det er vigtig træning, så de frivillige soldater til stadighed har en høj militær faglighed, så de kan varetage opgaver, hvis noget uventet eller ekstraordinært opstår.

Stor opmærksomhed
Øvelsen afspejler på den måde den sikkerhedspolitiske udvikling og det øgede fokus fra politisk hold på at styrke dansk forsvar, så Danmark kan passe bedre på sig selv. Derfor får den også stor opmærksomhed fra chefer både i Hjemmeværnet og Hæren.

Chefen for Landsdelsregion Øst, oberst Peer Sander Rouff, vil komme rundt i alle afkroge af øvelsen, mens chefen for Hærkommandoen, generalmajor Gunner Arpe Nielsen ​​​​besøger den del, der foregår ved Avedøreværket på Sjælland. Hjemmeværnets kommitterede, Hans Andersen, kommer i morgen til Nordsjælland, mens chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly ser den del af øvelsen, der foregår på Sydsjælland.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring