Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Døgnet rundt har soldater fra Flyverhjemmeværnet bevogtet 44 amerikanske militærhelikoptere. Foto: Lærke Weensgaard

10.000 timers skarp bevogtning af militære helikoptere er afsluttet

De sidste amerikanske militærhelikoptere har forladt Esbjerg Lufthavn. Dermed har Flyverhjemmeværnet sat punktum for mere end 10.000 timers skarp bevogtning af allierede styrkers materiel.

20-09-2022


Af ledende informationsofficer Poul Monggaard

”Amerikanerne har været utroligt imødekommende. Samspillet med dem har været så positivt, at jeg må sige: De kunder tager vi gerne igen.”

Der er smil i stemmen hos eskadrillechef Mikkel Bagh, da han vurderer samspillet med folkene fra US Army. 

De 250 amerikanske soldater har siden starten af august været i Esbjerg Lufthavn for at klargøre deres 44 militærhelikoptere, inden de er blevet fordelt til forskellige amerikanske enheder i Europa. Host Nation Support – eller værtsnationsstøtte - kaldes den opgave, som Flyverhjemmeværnet har løst for amerikanerne.


Skarp bevogtning døgnet rundt
Nu er de sidste helikoptere lettet til deres destinationer, og der er sat punktum for opgaven. I alt har 400 soldater fra Flyverhjemmeværnet brugt mere end 10.000 timer på at bevogte helikopterne og den amerikanske lejr i lufthavnen.  Det er sket med skarpladte våben på patruljer rundt omkring helikopterne, og de frivillige soldater har været i aktion døgnet rundt. 

​Se også opslag med en video om opgaven på Hjemmeværnets Facebook

Indsatsen kaster roser af sig fra Flyverhjemmeværnets ledelse:

”Opgaven har vist, at Flyverhjemmeværnet med stor succes kan gennemføre skarpe og omfangsrige bevogtningsopgaver i samarbejde og i koordination med mange samarbejdspartnere. Det er et utroligt flot stykke arbejde, som kun kan lade sig gøre på grund af de frivillige soldater. Så det er en type opgave, jeg med glæde ser frem til, at vi løfter igen,” siger oberstløjtnant Dennis Thagaard, der er stabschef i Flyverhjemmeværnet. 


Bevogtning er en absolut kernekompetence blandt Hjemmeværnets frivillige soldater. Foto: Lærke Weensgaard  

Flyverhjemmeværnets ekspertise 
En af de frivillige, som har brugt mange timer i lufthavnen, er Morten Heinz, der er menig i en Security Force-deling i Aalborg.  

”Det har været en sjov og spændende opgave, og vores soldater har fået megen anerkendelse fra amerikanerne,” siger Morten Heinz. 

Det kan Mikkel Bagh nikke genkende til. Som fører har han deltaget i daglige briefinger med US Army og har dermed kunnet følge, hvordan opgaverne er skredet frem med den omhyggelige klargøring af helikopterne. 

”Det er mit klare indtryk, at amerikanerne er tilfredse vores løsning af bevogtningsopgaven. De blev undervejs helt klar over, at når det drejer sig om at bevogte alt med vinger og piskeris på taget, så har Flyverhjemmeværnet ekspertisen,” siger Mikkel Bagh.

Er du nysgerrig på Hjemmeværnet? Så læs mere på vistillerop.dk


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring