Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Siden 2019 har Flyverhjemmeværnets Defender-fly arbejdet fra baser i både Spanien, Grækenland og Italien. ​​

Fem års bekæmpelse af kriminalitet ved Middelhavet

I dag vender Flyverhjemmeværnets fly og besætning hjem fra den hidtil længste opgave for den europæiske grænse- og kystvagt, Frontex. Derved afsluttes fem års bidrag til kampen mod grænseoverskridende kriminalitet ved Europas ydre grænser.

06-10-2023

​​

​Tekst: Vanessa Alexandra Kjær 
Foto: Lærke Weensgaard og Hjemmeværnseskadrille 270 

Efter to måneder med sydeuropæisk luft under vingerne er Flyverhjemmeværnets udsendte Defender-fly og besætning tilbage på dansk grund. Med ankomsten til Danmark afslutter Flyverhjemmeværnet dette års bidrag til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet for den europæiske grænse- og kystvagt - også kaldet Frontex.

Det seneste bidrag er det hidtil største bidrag til Frontex nogensinde, og chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, har besøgt de udsendte frivillige fra Flyverhjemmeværnet i Italien. 

"Hjemmeværnet stiller op, når Forsvaret har brug for støtte, og det gælder også på internationale opgaver som Frontex," understregede Jens Garly efter besøget. 




Under en bagende sol i Grækenland gør en pilot sig klar til at flyve en mission for Frontex i 2022.

Fem års bidrag fra samme eskadrille
De frivillige soldater kan se tilbage på fem år, hvor Hjemmeværneskadrille 270 i Flyverhjemmeværnet hvert år har sendt bidrag til Frontex i forskellige sydeuropæiske lande. 

”Opgaverne er næsten de samme hvert år: Vi skal holde øje med grænseoverskridende kriminalitet som narkosmugling eller illegal immigration,” siger Michael Nielsen med pilotnavnet DOC, der er eskadrillechef for Hjemmeværnseskadrille 270 og leder af Flyverhjemmeværnets bidrag til Fontex i 2023. 

Flyverhjemmeværnet har de første fire år stillet 10 frivillige og ét af deres to fly til rådighed for Frontex. I år blev Flyverhjemmeværnet bedt om at stille ressourcer til rådighed i to måneder i stedet for den ene måned, missionen plejer at være. Det ​har krævet en fordobling af antallet af soldater, som har indgået i opgaven.


Under hvert bidrag til Frontex er ground support technicians fra Hjemmeværnseskadrille 270 også udsendt. De flyver ikke missioner, men har til opgave at klargøre flyet fra jorden før hver flyvning. 

En seriøs opgave 
Under opgaverne for Frontex har Flyverhjemmeværnet arbejdet fra baser i Spanien, Grækenland og senest Italien. Herfra har de frivillige fra Flyverhjemmeværnet, som er ansat på korttidskontrakter under opgaverne, patruljeret i fly ved de sydeuropæiske grænser og meldt tilbage til Frontex’ hovedkontor, hvis de har opdaget noget mistænksomt.

”Det er en meget motiverende opgave for os. At vi bliver spurgt gentagne gange om at stille bidrag til Frontex viser, at selvom man er frivillig til daglig og en del af Hjemmeværnet, kan man godt ​løse en opgave efter samme standard som Flyvevåbnet. Vi laver kvalitetsarbejde, og det er godt at vise det,” siger Michael Nielsen.

Nye fly i horisonten 
Flyverhjemmeværnet planlægger på igen at blive bedt om at stille bidrag til Frontex. I fremtiden vil den internationale opgave dog blive løst fra en ny type fly. 

”Næste år skifter vi fly til typen De Havilland Canada – Twin Otter, og i den forbindelse er der mange ting, som skal falde på plads,” forklarer Michael Nielsen. ​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring