Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

I starten af juni var det første KFOR-h​old, der går under navnet 49a, på skydeperiode i Borris. Foto: Landsdelsregion Vest.

På vej til Kosovo – igen

Til august overtager Hjemmeværnet bevogtningen af NATO-lejren Novo Selo i det nordlige Kosovo. Bruttotruppen, der opstilles af Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn, er i øjeblikket ved at gennemgå et nøje planlagt udvælgelses- og uddannelsesforløb.

26-06-2023
​​​​​​​​​​​​​
​I foråret 2013, for præcis 10 år siden, kunne man i HJV-magasinet læse, at Hjemmeværnets opgave med at bevogte den franskledede Novo Selo-lejr nær hovedstaden Pristina lakkede mod enden.   

Hos en af de hjemmeværnssoldater, der nåede at være udsendt på et af de første hold dengang, var begejstringen ikke til at overse: 

”Det var fantastisk at få lov til at praktisere det militære håndværk helt fra bunden. For mig var det en enestående chance,” omtalte kompagnichef Karsten Riis Schmidt fra Sønderjylland dengang udsendelsen til Kosovo over for Hjemmeværnsmagasinet. 

Et årti senere er opgaven nu vendt retur til Hjemmeværnet. 


Bruttotruppen er i hård træning 
Det er Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn, der er lead på opstillingen af det første hold, der går under navnet 49a. Her er bruttotruppen i øjeblikket ved at gennemgå et nøje planlagt udvælgelses- og uddannelsesforløb. Det skal endeligt lande på 26 frivillige samt tre fastansatte soldater inden udsendelsen til august. 


Forsvarsministeriet har foreløbig frem til sommeren 2025 uddelegeret ansvaret for KFOR til Hjemmeværnet. 


Nye muligheder skabes hos begge parter 
For generalmajor Gunnar Arpe Nielsen, der er chef for Hærkommandoen, er det ganske oplagt, at Forsvaret finder støtte hos Hjemmeværnet. 

”Vi har et tæt og godt samarbejde med Hjemmeværnet, og vi giver trygt denne opgave videre”, siger hærchefen og tilføjer tilfredst: ”Overdragelsen af opgaven giver os nu mulighed for at fokusere endnu mere på at opbygge, træne og forberede på andre opgaver.” 

Rokeringen har skabt hårdt tiltrængt luft i Forsvarets program, men samtidig betyder det, at endnu flere hjemmeværnsoldater nu får mulighed for at høste værdifulde erfaringer fra en international udsendelse.  

”Det styrker ens faglige ballast,” som kompagnichef Karsten Riis Schmidt bemærkede over for HJV-magasinet i foråret 2013.​​


Mere fakta: 
-Soldaterne er på vagt 24 timer i døgnet, hvor de blandt andet skal gennemføre adgangskontrol og patruljere langs lejren, der størrelsesmæssigt svarer til en middelstor dansk kaserne.  

-Frem til ansættelse på kontrakt ydes der tabt arbejdsfortjeneste samt indkvartering og forplejning. Fra kontraktens begyndelse modtager man løn i 5 måneder. 

- Selve udsendelsen varer ca. 3 måneder.  

Er du interesseret i at prøve kræfter med en international udsendelse? 
På dette link ​​​ (kun for frivillige) kan du se, hvordan du tilmelder dig og få en masse andre informationer. 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring