Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets frivillige soldater, der arbejder i enten Danfoss, Danske Bank, DSB, Netcompany eller Salling Group, får i fremtiden fem årlige fridage med løn til tjeneste i beredskabet eller Forsvaret. På billedet ses Hjemmeværnet i aktion under den historiske stormflod.  

Virksomheder giver ansatte fri med løn til tjeneste i samfundets beredskab

Knap 70.000 ansatte i Danfoss, Danske Bank, DSB, Netcompany og Salling Group får nu fem årlige fridage med løn til tjeneste i uniform i Hjemmeværnet, Forsvaret eller beredskabet.

30-10-2023

Af Charlotte Baun Senholt
 
Tusindvis af frivillige soldater og reservister i Hjemmeværnet, Forsvaret og beredskabet får med ny aftale bedre vilkår for at yde en indsats i samfundets tjeneste.

Det sker efter, at de fem virksomheder Danfoss, Danske Bank, DSB, Netcompany og dagligvarekoncernen Salling Group i dag har indgået en historisk aftale med dansk forsvar og beredskab på Livgardens Kaserne i København. Salling Group omfatter blandt andet kæderne Føtex, Bilka, Netto, BR og stormagasinet Salling.  


Med aftalen sikres virksomhedernes medarbejdere, der i deres fritid også er frivillig i enten Hjemmeværnet eller beredskabet eller er reservist, fem årlige fridage med løn til at trække i uniformen og gøre tjeneste i samfundets beredskab. Det gælder medarbejdere lige fra kassedamen i Netto, togchaufføren hos DSB til bankrådgiveren i Danske Bank. Virksomhederne har tilsammen knap 70.000 ansatte.

  
Forsvarschef Flemming Lentfer, nr. to fra højre, sammen med topcheferne fra de fem store virksomheder, der har indgået en historisk aftale med dansk forsvar og beredskab. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste  

Taknemmelig og glad for aftalen  
Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, er taknemmelig for opbakningen fra virksomhederne og glad for aftalen:

”Aftalen er vigtig for samfundets evne til at imødegå kriser, trusler og de daglige opgaver i beredskabet. Opbakningen fra danske virksomheder er med til at styrke Hjemmeværnets evne til at stille op og passe på Danmark.” 

For ​koncernchef i Danfoss, Kim Fausing, handler det om at tage medansvar og støtte Forsvaret i en tid med øget geopolitisk usikkerhed. ”Vi ved, hvor vigtig reservestyrken er for Forsvarets arbejde og sætter stor pris på de medlemmer af reserven og øvrige frivillige, som tager ansvar og stiller sig til rådighed,” siger han i en pressemeddelelse. 

Administrerende direktør i Salling Group, Anders Hagh, supplerer: "Det er vigtigt arbejde, de frivillige udfører. I en tid med ekstremt vejr og uro i verden er jeg glad for, at vi kan bidrage med, at de ​med betalte fridage kan trække i uniformen, når der bliver kaldt på dem."

Stor og bemærkelsesværdig
Mads Korsager, der er forsvarskorrespondent i DR, kalder på DRs hjemmeside dagens aftale for ”stor og bemærkelsesværdig” – især for Hjemmeværnet.

”Hjemmeværnet bygger på frivillig arbejdskraft. Så det er helt nyt, at man nu kan få løn for at klare opgaver for dem i det mindste noget af tiden. Der vil være en klar, økonomisk gulerod ved at være en del af Hjemmeværnet,” siger han.


Senest knoklede hundredvis af hjemmeværnssoldater i døgndrift for at hjælpe borgere, da den historisk voldsomme stormflod hærgede 20. og 21​​. oktober hen over Syddanmarks kyster og havne. Hjemmeværnets soldater støtter også i stigende omfang med værtsnationsstøtte, når Nato-opgaver skal klares i de danske havne. Internationalt støtter Hjemmeværnets frivillige soldater aktuelt med en større bevogtningsopgave på KFOR-missionen i Kosovo. 

Den indgåede aftale lægger op til en implementeringsperiode på tre måneder med henblik på at samle erfaringer til brug for andre virksomheder. Håbet er, at flere virksomheder i 2024 ​følger trop.

FAKTA:

De fem virksomheder, der har indgået den nye aftale, er Danfoss, Danske Bank, DSB, Netcompany og dagligvarekoncernen Salling Group. Tilsammen har de knap 70.000 ansatte i Danmark.  
Danmarks samlede reservestyrke udgør cirka 47.000 frivillige og reservister – hovedparten udgøres af de frivillige soldater i Hjemmeværnet.





Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring