Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Fik du læst: Skarp opmærksomhed om Bornholm

Her i julemåneden bringer vi nogle af de historier, som i løbet af 2023 er blevet læst mest. I dag handler det om en serie hændelser, som har fået Det Bornholmske Hjemmeværn til at øge opmærksomheden på ændringer i normalbilledet.

27-12-2023


Nedenstående tekst er oprindelig publiceret d. ​17. oktober i år.

​​

Af Søren Frederiksen, Context Media 

Når du står på Bornholm, er du i fugleflugtslinje nærmere på Kaliningrad i øst, end du er på f.eks. Esbjerg i vest. Med andre ord er Bornholm tættere på Rusland, end øen er på store dele af Danmark. Det er noget, som bornholmerne er bevidste om. Især efter Ruslands invasion af Ukraine.

”Det er ikke, fordi vi tror, at russerne ruller i land på Dueodde Strand – når Danmark er en del af NATO, ville det være en bizar tanke – men det ændrer ikke ved, at oplevelsen af virkeligheden er anderledes her på Bornholm end i andre dele af Danmark. Da det boblede op med gas fra Nord Stream 1 og 2, og andre så det i nyhederne, kunne vi nærmest se det fra kysten,” siger oberstløjtnant Ulrik Skytte, der er chef for Det Bornholmske Hjemmeværn.

 
Reserven skal aktiveres
Sabotagen af gasledningerne i efteråret 2022, mistænkelig civil adfærd ved Forsvarets radar under en russisk øvelse i efteråret 2021 og et russisk militærflys krænkelse af dansk luftrum tæt på Bornholm i foråret i år er nogle af de konkrete hændelser, som har fået Det Bornholmske Hjemmeværn til at iværksætte et opmærksomhedsprojekt, der løber parallelt med opmærksomhedsuddannelsen, som Hjemmeværnskolen har udviklet.

”Formålet er at få især de hjemmeværnssoldater, som er i reserven, til at være opmærksomme på ændringer i normalbilledet, samtidig med at vi viser bornholmerne, at vi holder øje med vores fælles ø og passer på dem. I Hjemmeværnet har vi en forpligtelse til at bidrage til følelsen af sikkerhed,” siger Ulrik Skytte og fortsætter:

”Vi har 320 aktive hjemmeværnssoldater og 400 i reserven. Dermed har vi populært sagt 720 sensorer, som kan holde øje med ændringer i normalbilledet på Bornholm.”

Øvelse skal træne opmærksomhed
Ulrik Skytte forventer, at alle har gennemført den obligatoriske opmærksomhedsuddannelse inden nytår, men derudover afholder Det Bornholmske Hjemmeværn næste forår i 2024 for første gang en øvelse alene med det formål at træne opmærksomhed på ændringer i normalbilledet. 

”Ambitionen er at få mobiliseret flere i reserven til at være opmærksomme. Det kan være hjemmeværnsoldater, som er oppe i årene, og som måske ikke er så mobile længere, men som sagtens kan holde øje, hvor de færdes i hverdagen,” siger Ulrik Skytte.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring