Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​​I baggrunden ses dele af det forulykkede tog på Vestbroen. Foto: Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn

Flere end 100 HJV-soldater hastigt indkaldt



En truende stormflod, kombineret med den voldsomme togulykke på Storebæltsbroen i går, betød, at flere hjemmeværnskompagnier havde personel indsat til at hjælpe i lokalområdet.

03-01-2019

​​​

Af Christine Dahl

Det skortede ikke på opgaver i går for Hjemmeværnet, særligt på Fyn. Inden dagen var omme, havde således ikke færre end 118 hjemmeværnssoldater bidraget til at løse de mange opgaver, som både stormfloden og det ulykkelige uheld på Vestbroen forårsagede. 

Siden den tidlige morgenstund var hjemmeværnssoldater indsat tæt på uheldsstedet, men senere kom der ​også indsættelser ved havnene i Nyborg, Fåborg og Svendborg, hvor et kritisk højvande krævede en massiv indsats. Her knoklede Hjemmeværnet og Beredskabet i timevis med at fylde sandsække, sætte flydespærringer og afspærre området, så nysgerrige ikke forvildede sig derind.

Tirsdag havde der været fokus på kystområdet i Nordsjælland, mens arbejdet koncentrerede sig onsdag om de sydlige dele af landet, særligt Nyborg, Assens, Faaborg, Kolding og Aabenraa.

”Som det ser ud nu, er det fra Broager nær Sønderborg og op til Fredericia og hen langs den fynske sydkyst til Langeland, at der er mest vand lige nu," forklarede Lars Høg Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen, sent onsdag eftermiddag til sn.dk​ og fortsatte med at beskrive, hvordan arbejdet med at afskærme de truende vandmasser blev foretaget i tæt samarbejde med Hjemmeværnet.

Vandet når faretruende højder
Odense og Nordfyn, som havde været særligt udsat tidligere om onsdagen – vandstanden nåede her på et tidspunkt alarmerende 170 cm over sædvanlig højde - slap heldigvis med skrækken denne gang.

Over middag, da Beredskabet havde fået vandmasserne under kontrol, kunne flere stormopgaver afsluttes, mens Hjemmeværnet i Nyborg kunne gøre klar til afspærring omkring det forulykkede godstog og lyntog på baneterrænet.

På grund af alvoren af de to opgaver, og fordi togulykken kolliderede tidsmæssigt med de truende oversvømmelser, valgte man - ganske usædvanligt - at aktivere Den Nationale Operations Stab. Forsvaret blev indsat med helikoptere og Marinehjemmeværnets MHV 242 var også med til varetage observation og sikkerhed ved Broen.

Operationen blev afblæst kl 16 de fleste steder, bortset fra i Fåborg Havn og i Nyborg. Som mørket faldt på, gik 25 HJV-soldater i gang med at yde bevogtning af de to tog, der nu var trukket ind på det aflukkede terræn i Nyborg. 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring