Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Dronningen inspicerede paraden sammen med Chefen for Hjemmeværnet.

Flot markering af Hjemmeværnets 70 år

Alle sejl var sat til, da Hjemmeværnet i dag markerede sit 70-år jubilæum i Nymindegab med en storstilet parade og kongelig deltagelse. En lille håndfuld trofaste jubilarer blev hædret med 70-års tegn.

31-03-2019

 

Af Charlotte Baun Senholt. Foto: Christer Holte

En meget frisk forårsvind, blafrende faner og festlig musik akkompagnerede i dag den flotte fejring af jubilæet, som foregik på Hjemmeværnsskolen i Nymindegab. At jubilæet blev fejret netop på Hjemmeværnsskolen hænger sammen med, at skolen, der blev oprettet i juni 1949, gennem alle årene har været en samlende institution for alle de mange dele af Hjemmeværnet.


 

Præcis kl. 11.30 blev det stemningsfulde arrangement sat i gang på skolens paradeplads. Her stod omkring 500 ranke hjemmeværnssoldater fra hele landet klar til at blive inspiceret af både Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, Den Kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen og H.M. Dronningen samt H.K.H. Kronprinsessen, der begge gennem tiden har været aktive i Hjemmeværnet.

Det var tydeligvis et stolt øjeblik for de mange hjemmeværnssoldater, som havde set frem til dagen og at møde Dronningen og Kronprinsessen.  

Blandt gæsterne var også et større opbud af chefer fra de nordiske, de baltiske samt det amerikanske hjemmeværn. Også repræsentanter for Forsvaret, Politiet og beredskabet var til stede samt desuden Varde Kommunes borgmester Erik Buhl. På sidelinjen stod mange lokale borgere fra Nymindegab og kiggede med på jubilæumsarrangementet. I luften var et af Hjemmeværnets Defenderfly på vingerne.

Frivillige soldater hyldet

I sin tale hyldede Jens Garly de mange frivillige hjemmeværnssoldater.
”Dagens arrangement er en hyldest til alle jer, der gennem årene på den ene eller anden måde har bidraget til Hjemmeværnet og således skabt forudsætningerne for, at Hjemmeværnet har leveret en operativ indsats."

Hjemmeværnschefen takkede også Kongehuset: ”Vi er naturligvis i helt særlig grad glade for den opbakning og interesse, vi nyder fra Kongehuset.”

Dronningen udtrykte også både glæde og respekt for Hjemmeværnet, som Dronningen har fulgt gennem mange år. Dronningen var fra 1958 til 1970 aktiv i Kvindeligt Flyvekorps, som blev en del af Hjemmeværnet i 1961.

”Det er en stor dag ikke kun for Hjemmeværnet, men også for mig personligt. Det betyder noget for vores selvfølelse, at så mange giver deres tid og støtte og stiller op for Forsvaret. Den indsats, Hjemmeværnet gør, er virkelig værdsat. At melde sig til Hjemmeværnet - det er ikke bare en slags pligt - det er med hjertet, man deltager,” lød det fra Dronningen. 


 

Efter talerne blev Kronprinsessen udnævnt til kaptajn. I dagens anledning diverterede Hjemmeværnets Musikkorps Nordjylland herefter med Kronprinsessens Honnørmarch.

Kronprinsessen har for nylig deltaget i et chefkursus i Vordingborg og har deltaget i flere af Hjemmeværnets øvelser.

70-års tegn til jubilarer
 

Dronningen hæfter 70-års tegnet  på Kurt Doses uniform.

Som en særlig gestus overrakte Dronningen 70-års tegn til en lille håndfuld særdeles trofaste frivillige soldater, der har været en del af Hjemmeværnet siden oprettelsen i 1949.  

En af jubilarerne er den 90-årige Kurt Dose fra Køge. Efter 2. verdenskrig meldte han sig først ind i en lokal hjemmeværnsforening i 1946 som 17-årig og siden hen i Hjemmeværnet. Kurt var drevet af et ønske om at passe på Danmark – et ønske, der opstod under besættelsen. ”Selve tanken om, at det er vores land, og det skal vi beskytte - den slipper man aldrig,” fortæller Kurt Dose.


Hilste på Dronningen

Dronningen fik også fremvist Hjemmeværnets materiel og hilste på en rydningsassistent. 

Da paraden var veloverstået,​ fik de kongelige fremvist noget af det materiel, som Hjemmeværnet benytter. Ved den efterfølgende reception fik flere af de frivillige hjemmeværnssoldater også lejlighed til at hilse på både Dronningen og Kronprinsessen.

Det gjaldt også jubilaren Kurt Dose. ”Det var helt ligetil at tale med Dronningen. Jeg er glad for, at jeg fik denne store oplevelse,” siger Kurt Dose med sit nye 70-års tegn på uniformen.   

Så det blev på mange måder en stor og fantastisk dag i Nymindegab.​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring