Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Marinehjemmeværnets ​Maritime Force Protection eskorterede ​sidste sommer det 264 meter lange amerikanske fragtskib "ARC ENDURANCE" sikkert gennem indsejlingen til Esbjerg Havn, hvor skibet skulle losse sit gods med militært materiel. Foto: Astrid Dalum​​

Frihed til tjeneste - en fordel for alle involverede

Både arbejdspladsen og den frivillige har glæde af en fleksibel ordning, der giver plads til at være en yderst engageret hjemmeværnssoldat. Det mener chefen, hvor den frivillige leder af Task Force Blå til daglig er ansat.

24-07-2023

​​​

Af Jonas Roulund

Når alliancepartnere ankommer til Esbjerg Havn skal der være styr på sikkerheden, og Marinehjemmeværnet spiller en stor rolle i bevogtningen under disse såkaldte Host Nation Support-opgaver.​

Flotillechef Jacob Ølholm fra Randers står i spidsen for at samle og koordinere en gruppe på omkring 60 frivillige hjemmeværnsfolk, der skal være med til at løse opgaven ved ankomst og afskibning.

 
”Jeg er leder af Task Force Blå, som dækker over alle enheder fra Marinehjemmeværnet samt Søværnets Dykkertjeneste. Vi står for opgaven omkring sikkerhed ved indsejling og i havnebassinet og dækker en bred vifte af opgaver undervejs - lige fra gummibådsfører til stabsofficer,” fortæller Jacob, der sidste år var afsted fem gange på denne type opgave.
 
Koordineret indsats nødvendig
De varer ofte fem-seks dage, og der er derfor behov for en koordineret indsats med arbejdsgiveren, når kalenderen skal gå op med en fuldtidsstilling i Randers. Her er Jacob ansat som underviser hos FGU Østjylland, der er en skole, hvis kerneopgave er at hjælpe unge mennesker mellem 16-25 år videre mod uddannelse eller arbejde.


Jacob og hans chef forsøger at få kabalen til at gå op. Foto: Marius Kongsgård Christensen

”Når Jacob har datoerne klar, sætter vi os ned og får planlagt tingene. Det er vigtigt at understrege, at det her særligt kan lade sig gøre, fordi Jacob selv arbejder mere for at kunne give noget til Danmark,” fortæller Karina Dittmer, afdelingsleder ved FGU Østjylland​,​ som både skal tilgodese sine elever og sine ansatte, når en opgave fra Hjemmeværnet tikker ind.
 
En vigtig opgave
”Vi bakker så meget op, vi kan, fordi det er en vigtig opgave. Det giver både Jacob noget, det giver samfundet noget, og vores elever profiterer i sidste ende også af det, fordi de får en kompetent lærer med nye perspektiver,” forklarer afdelingslederen.

På den måde lykkes at skabe en sund balance, hvor Jacob igen i år ser frem mod en lang række vigtige opgaver – både som underviser og samtidig som frivillig og chef for Hjemmeværnsflotille 125 Maritime Force Protection og Task Force Blå.

Dette er uddrag fra en længere artikel, som blev bragt i Hjemmeværnsmagasinet 1, maj 2023.
 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring