Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Øvelse Night Hawk foregår i et internationalt miljø og kaster meget læring af sig for de deltagende soldater fra Hjemmeværnet. Foto: SSR

Frivillige soldater får militært boost på Night Hawk

Den stort anlagte Øvelse Night Hawk, der sluttede i starten af oktober, giver de frivillige soldater fra SSR et kæmpe boost, fordi de får mulighed for at træne militære færdigheder i et internationalt miljø.

27-10-2021

Af Charlotte Baun Senholt


Hjemmeværnet satte et vigtigt fingeraftryk på Øvelse Night Hawk 2021, der i år kulminerede med 2.500 deltagere fra 13 nationer. Øvelsen, der har vokset sig større og større de senere år og i dag er en international værdsat og højt prioriteret øvelse på dansk grund, giver et kæmpe boost for de deltagende frivillige soldater.

Det gælder ikke mindst for soldaterne fra Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni, SSR, der stillede med stabspersonel og to patruljer, som løste rekognosceringsopgaver og gennemførte mindre kampopgaver under øvelsen

Læs også artiklen ”Night Hawk afsluttet”
 
"Vi får mulighed for at få afprøvet mange ting af, og øvelsen er en slags eksamen for os, hvor vi bliver målt og vejet på vores faglighed, og det vi har trænet på op til øvelsen," siger chefen for SSR, major Morten Rask, der havde cirka 40 SSR-soldater indsat under øvelsen.

Frømandskorpsets chef, kommandørkaptajn Jens Bach, har på korpsets Facebookside udtrykt stor tilfredshed med netop SSRs indsats: ”Hver gang jeg arbejder sammen med SSR, imponerer de mig meget med deres engagement, gode humør og professionalisme - det er flot af en frivillig enhed, og vi er Hjemmeværnet meget taknemmelig."


 
Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, fik under øvelsen lejlighed til at opleve samarbejdet under sit besøg på Flådestation Frederikshavn. Til højre ses chefen for SSR, major Morten Rask. Foto: FKP

Internationalt miljø

Soldaterne fra SSR arbejdede blandt andet sammen i den militære stab med britiske, polske og ukrainske specialoperationsstyrker.

"Når vi arbejder sammen med andre nationer, lærer vi hele tiden nye måder at gøre tingene på. Det er super lærerigt, og øvelsen er meget intens og koncentreret, så vi næster får to års øvelseserfaring med hjem fra 14 dages Night Hawk øvelse," siger Morten Rask.

Det internationale miljø giver også SSR en enestående mulighed for at få en status på, hvor de selv står som enhed både på operativt og taktisk plan. Det kan de bruge til at fastlægge deres fokusområder inden for uddannelse og træning de næste to år frem mod næste øvelse Night Hawk.

"Når de udenlandske styrker hører, at vi gør det her ulønnet i vores fritid, taber de ofte kæben. I bund og grund er vores engagement båret af en høj grad af patriotisme – vi vil gerne bidrage til at beskytte det samfund, vi er en del af,” siger SSR-soldaten K.G., der under øvelsen var en del af den operative planlægningsgruppe på Flådestation Frederikshavn.

Læs mere om SSR

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring