Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnets nye motorcykel er allerede klar til brug. Foto: Kevin Sigvartsen

Hjemmeværnets nye motorcykler

Efter en skarp udvælgelsesproces samt et udbud er Hjemmeværnets nye motorcykler nu indkøbt, finpudset og klar til brug.

31-05-2021


Af Kevin Sigvartsen

Efter et udbud hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er Yamaha Tracer 700 nu blevet indkøbt som Hjemmeværnets nye motorcykel. Kravene til de nye motorcykler er blevet til i samarbejde mellem landsdelsregionerne og Hjemmeværnskommandoen.

Den nye maskine er en landevejsmotorcykel med 689 ccm motor, der med en vægt på lige under 200 kilo sikrer, at vi får en hurtig og agil motorcykel, der kan anvendes til mange opgaver.

De terrængående egenskaber fra Hjemmeværnets foregående motorcykler er blevet nedprioriteret. Dette blev besluttet af et udvalg bestående af landsdelsregionerne, Hjemmeværnskommandoen og frivillige, der var enige om, at fremtidens opgaver som Host Nation Support og politistøtte bedst løses af en landevejsmotorcykel.

Motorcyklerne er leveret med en række ekstra udstyr, der betyder, at den kan bruges som en mobil arbejdsplatform i skarpe situationer. Ydermere er de også indkøbt med serviceaftaler, så de altid er klar, når de skal rykke ud.

Køretøjerne står allerede nu klar til brug – syv i hver landsdelsregion.

”Den rigtige maskine til at løse opgaverne”
Johnny Larsen er en af de frivillige, der har været med til at opstille kravene for udvælgelsen af Yamaha Tracer 700 som Hjemmeværnets nye motorcykel.

”Jeg blev involveret i projektet, da jeg privat kører motorcykel og har været med til at passe på dem, vi havde i forvejen. På den måde havde jeg et godt indblik i, hvilke krav der skulle stilles til de motorcykler, der var i spil.

Den nye Yamaha Tracer 700 er en landevejsmotorcykel, og er derfor en helt anden maskine end de terrængående motorcykler, vi tidligere havde. Vi har dog kigget meget på, hvilke typer og størrelser af motorcykler der skulle bruges, hvis vi skal løse de opgaver, vi har i dag - og dem vi får i fremtiden.

Vi vurderede, at de opgaver, motorcyklerne mest sandsynligt skulle bruges, til var Host Nation Support og støtte til Politiet. Derfor valgte vi, at vi ikke skulle have terrængående motorcykler, da køretøjerne skal passe til opgaverne.

Det er en modificeret udgave af Tracer 700, vi får. Den har en større vindskærm og et centralstøtteben og har derudover monteret yderligere opbevaringsplads, et gult arbejdsblink og strømudtag, der eksempelvis kan bruges til en telefon eller Sitaware. På den måde kan de bruges som indsatslederkøretøj, hvis der er flere opgaver, der er behov for at flytte sig hurtigt imellem.

Alt i alt mener jeg, at vi har valgt det rigtige køretøj til at løse de opgaver, de skal bruges til.”

Yamaha Tracer 700
· Motor: Yamaha 2 cylinder, 4 takts væskekølet 689 ccm

· Hestekræfter: 73

· Længde: 2,14 meter

· Bredde: 80,6 cm uden sidetasker

· Højde: 1,29 meter

· Vægt: 196 kilo

· Tank: 17 liter

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring