Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Her angriber specialoperationssoldater en flok oprørere, der har arrangeret en våbenoverdragelse i en grusgrav i nærheden af Frøslev-lejren. Foto: Palle Strandgaard

Night Hawk: Hjemmeværnet støtter med hundredvis af soldater i øvelse for specialoperationsstyrker


I de sidste 10 dage har det sværmet med toptrænede soldater i Nord- og Midtjylland. Specialstyrker fra hele Europa og USA har nemlig trænet cyberangreb og andre krigsscenarier med støtte fra omkring 400 hjemmeværnssoldater.

28-09-2018

​​​​​​

Af Christine Dahl og Palle Strandgaard

”Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer inden for specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere”, fortæller​​ ​​generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Øvelsen, der varede fra 17. – 27. september, koncentrerede sig om det, der i fagsprog kaldes hybride trusler og krigsførelse. Hybrid dækker over, at fjenden ikke kun kan angribe med soldater og konventionelle våben mod mål som f.eks. broer og havne, men også med cyberangreb og vira mod offentlige institutioner og kraftværker samt med fake news for at skabe forvirring og modstand i befolkningen. 

Tæt ved 1800 deltagere fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen, deltog både med konventionelle styrker og specialoperationsstyrker. Flyvevåbnet bidrog med både helikoptere og fastvingede fly, og Søværnet med fregatten Peter Willemoes, et miljøskib og et transportskib.

Spektakulære scenarier
Der var forberedt en lang række forskellige scenarier i det nordjyske for øvelsestagerne, hvor en forladt borerig dannede rammerne for et af de mere spektakulære momenter.

Her havde en flok separatister forskanset sig, og de eneste, der havde overlevet angrebet, var to borebisser, der først ​havde fået enten brækket armen, eller slået et par tænder ud, for derefter at blive låst inde i et mørkt rum. De velsminkede borebisser blev spillet af Kasper Johannessen og Gunnar Nybo, begge fra Hjemmeværnskompagni Jyske Ås, mens separatisterne blev spillet af hjemmeværnssoldater fra Fyn og Sjælland.
 

Ved midnat blev boreriggen angrebet af specialoperationsstyrker, der befriede de tilskadekomne borebisser og nedkæmpede fjenden, der blev anholdt og evakueret til Flådestation Frederikshavn, hvor de blev overdraget til Militærpolitiet. Foto: Palle Strandgaard

”Det var en sjælden oplevelse, jeg ikke ville ha' været foruden”, lød det fra Gunnar Nybo, efter han var blevet befriet.

Sergent Mogens Damsgaard fra Hjemmeværnskompagni Thy, der holdt vagt ved en af adgangsvejene til en grusgrav i nærheden af Frøslevlejren, da den var skueplads for en våbenoverdragelse, var også svært begejstret for Night Hawk, og fandt det meget spændende at få lejlighed til at observere de toptrænede specialsoldater på nærmeste hold.
 
”Jeg har været i Hjemmeværnet i 25 år og er stadig vild med det”, lød det smilende fra Mogens Damgaard, mens han ivrigt spejdede efter fjenden.


En såret fjende passiviseres i grusgraven. Foto: Palle Strandgaard

Soldaterne fra Hjemmeværnet deltog typisk som momenter og vagter samt som transportfolk og førstehjælps-sminkører. Øvelse Night Hawk, der er Europas største øvelse for specialoperationsstyrker, finder sted næste gang i 2020.​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring