Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

MIF 02 navngives
Politidirektør Thorkild Fogde navngiver MIF 02. I baggrunden: Chef for Hjemmeværnet Finn Winkler, Direktør for Mathis Værft, Niels Mathis og Administrerende direktør for Danske Maritime, Jenny N. Braat. Foto: Ole Bo Jensen

Nyt indsatsfartøj styrker politiets beredskab

​Marinehjemmeværnets nye indsatsfartøj, der de næste to år skal sejle i København, blev tirsdag navngivet af politidirektør Thorkild Fogde. Københavns Politi ser frem til de muligheder for hurtig og fleksibel udrykning, som det nye fartøj tilbyder.

01-04-2015

​Af Ninna Falck
 
”Herved giver jeg Marinehjemmeværnets Indsatsfartøj, MIF-02, navnet ’HOLMEN’. Må held og lykke følge HOLMEN på dens færd”.
 
Med disse ord navngav Chefen for Københavns Politi, politidirektør Thorkild Fogde, sidste skud på stammen i Marinehjemmeværnets flåde: Et sort, 10,5 meter langt fartøj med hurtig acceleration, stor manøvredygtighed og blåt blink på styrhuset. Fartøjet, der får basehavn på Holmen, er som skabt til opgaverne for Københavns Politi, og her ser man frem til det styrkede samarbejde i Københavns Havn og Øresund.
 
Hurtigere og mere fleksibelt til søs
”Vi lægger især vægt på to positive gevinster med det nye fartøj”, fortæller Chefpolitiinspektør fra Københavns Politi, Torben Mølgård Jensen.
”For det første har vi behov for indsatsfartøjets fleksible beredskab, så vi kan komme til søs, når vi har brug for det, og ikke skal arbejde med en lang planlægningshorisont. Det er mest effektivt for os at kunne tage en hurtig beslutning om at tage på patrulje, når solen skinner, og der er mange ude at sejle. For det andet er det en stor fordel, at fartøjet er så stort, at vore folk ikke skal have en lang uddannelse for at være på fartøjet, da man ikke indgår i besætningen”, uddyber chefpolitiinspektøren.
 
Trafikken af lystsejlere i Københavns Havn er stigende, og på patruljerne med Marinehjemmeværnet kontrollerer politiet, at sejlerne overholder reglerne for sejladshastighed, alkoholpromiller, redningsveste om bord og speedbådscertifikater. Det sker også, at Marinehjemmeværnet rykker ud med politiet, når navigatører på fragtskibe er mistænkte for alkoholsejlads gennem Øresund.
 
 
Marinehjemmeværnets 30 grå fartøjer ligger på en times beredskab, mens HOLMEN er klar til at rykke ud på kun en halv time. Foto: Ole Bo Jensen
 
Ud over opgaverne for Politiet vil HOLMEN også være en effektiv platform, når toldere fra Skat skal patruljere i Københavnsområdet, og fartøjet vil desuden indgå i sørednings- og havmiljøberedskabet som Marinehjemmeværnets øvrige fartøjer.
 
Alle skal uddannes
MIF 02 HOLMEN er en ud af to lette redningsbåde (LRB), der oprindeligt er bygget til Kystredningstjenesten, men som nu udlånes til Marinehjemmeværnet. Fartøjet er bygget på Mathis Værft i Aalborg, hvor det også netop er blevet istandsat og klargjort.
 
Normalbesætningen om bord vil være en MIF-fartøjsfører og en assisterende navigatør fra Marinehjemmeværnet. På opgaver vil en yderligere funktionsbesætning af to politifolk eller to toldere være standarden. Der er i alt 10 siddepladser, men fartøjet er afprøvet med over 30 personer om bord.
 
Marinehjemmeværnet er i fuld gang med at uddanne de frivillige besætninger til HOLMEN. Besætningerne kommer fra Flotille 369 Holmen med støtte fra Flotille 361 Hundested. Politifolkene skal også modtage en kort uddannelse, og politiledelsen regner med at skulle uddanne et større antal medarbejdere.
 
Ved navngivningen, som fandt sted på Holmen, deltog desuden: Chef for Hjemmeværnet, generalmajor Finn Winkler, Chef for Marinehjemmeværnet, kommandør Jens Walther, Direktør for Mathis Værft, Niels Mathis, Administrerende direktør for Danske Maritime, Jenny N. Braat, Chef for Hjemmeværnsstaben, brigadegeneral Gunner Arpe Nielsen, Chef for Marinehjemmeværnsdistrikt Øst, kommandørkaptajn Jørgen Fink og Chef for Flotille 369, kaptajnløjtnant Søren Vennits.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring