Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, ses her sammen med sine to chefkolleger, generalmajor Stefan Sandborg fra Sverige og generalmajor Elisabeth G. Michelsen fra Norge. Foto: Bo Nymann   

Skandinaviens tre hjemmeværnschefer samlet i København

Erfaringer med indsatsen under COVID-19 og med vor tids cybertrusler var blandt diskussionsemnerne, da chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, var vært for det årlige fælles nordiske møde for hjemmeværnscheferne i Danmark, Norge og Sverige. 

25-11-2021

Af Chalotte Baun Senholt

Sidste år, i 2020, forhindrede corona cheferne for hjemmeværnene i Danmark, Norge og Sverige i at mødes live. Så det var en glad vært og chef for Hjemmeværnet, generalmajor, Jens Garly, der i år kunne byde velkommen til sine skandinaviske chefkolleger, generalmajor Stefan Sandborg fra Sverige og generalmajor Elisabeth G. Michelsen fra Norge, til to dages drøftelser om aktuelle emner på Kastellet i København.

I mere end 50 år har cheferne fra de respektive hjemmeværn holdt forbindelsen ved lige for at høste de bedste frugter fra hinandens erfaringer til gavn for de respektive landes hjemmeværnssoldater. Rammerne for dette tværskandinaviske samarbejde kaldes også SKANDIA.  

Læs mere om det svenske hjemmeværn

Læs mere om det norske hjemmeværn

COVID-19 og fremtidens trusler på dagsordenen

På mødet i København, der foregik 17. og 18. november, drøftede de tre hjemmeværnschefer blandt andet deres erfaringer med indsatsen i relation til COVID-19, hybride trusler og cybertruslen.

Cheferne kom også ind på udviklingsperspektiverne og –planerne for de tre landes hjemmeværn frem mod 2030. De drøftede desuden udviklingsmulighederne i relation til de årlige udvekslingsbesøg mellem de frivillige enheder i de tre lande. Der er nemlig tradition for, at de frivillige hjemmeværnssoldater fra de tre lande deltager i hinandens øvelser. 

Udbyttet af drøftelserne var særdeles gode, og selv om de tre hjemmeværn har forskellig opbygning og forankring i forhold til Forsvaret, så binder frivilligheden og opgaverne fortsat de tre hjemmeværn sammen. Ud over de tre chefer deltog også myndighedsbefalingsmand og militærassistenter fra de tre lande i mødet i København.

 

FAKTA: HVAD ER SKANDIA?

 • Det norske, svenske og det danske hjemmeværn har haft et formaliseret samarbejde i mere end 50 år, som også kaldes SKANDIA 
• Rammerne for samarbejdet sættes fra øverste hold, når de militære hjemmeværnschefer mødes på årlig basis. Værtskabet for møderne går på skift. I år foregik mødet i København  
• Samarbejdet omfatter møder og erfaringsudveksling på ledelsesniveau, et tæt samarbejde på skole-/uddannelsesområdet samt ikke mindst deltagelse i hinandens øvelser.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring