Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​”Min drivkraft er, at det er spændende at arbejde med mennesker og deres udvikling. At de starter på nul, opbygger kompetencer og ender med målbare resultater", siger skydelærer Jan Kawauchi. Foto: Christer Holte

Skydelærer med udvikling som mål

Jan Kawauchi får masser af udfordringer, når han som skydelærer står for skydeundervisningen til vands og til lands for Marinehjemmeværnets flotille i Esbjerg.

15-07-2020

 

Af Søren Frederiksen, Context Media

Det er ikke nemt at ramme, når man skyder til søs. Ikke desto mindre er det, hvad skydelærer Jan Kawauchi, 58 år, lærer de frivillige i Marinehjemmeværnsflotille 131 Esbjerg.

Læs mere om Marinehjemmeværnet.

”Vesterhavet er allersværest. Derfor har vi også skydeundervisning i Lillebælt og Storebælt, hvor havet er mere roligt,” siger oversergent Jan Torben Kawauchi.

Der er en himmel – og et hav – til forskel på at skyde til lands og til vands, men det er en af de udfordringer, som Jan Kawauchi kan lide ved at være skydelærer i en flotille.

”Det er de samme sigte- og vejrtrækningsteknikker som på land, men på fartøjet støtter man mod søgelænderet, og der er en redningsvest, som kan være i vejen, når kolben skal ind i skulderen. Udfordringen bliver ikke just mindre, når det er fra gummibåd. Der er det temmelig svært at ramme målet,” konstaterer Jan Kawauchi og tilføjer, at undervisningen også foregår på Forsvarets skydebaner, ligesom de har adgang til en indendørs skydebane i vinterhalvåret.

”Det øger motivationen en hel del,” bemærker Jan Kawauchi.

Læs mere om uddannelsen til skydelærer på hjv.dk. 

Spændende at arbejde med mennesker
Undervisningen er det primære, men som skydelærer har han også ansvaret for sikkerheden. Både under skydningen og inden, når ammunitionen transporteres i private biler. Dertil kommer en god portion logistik og planlægning – herunder at bestille ammunition og reservere skydebaner i land. Altsammen er vigtige elementer i funktionen, men det er ikke derfor, at Jan Kawauchi har valgt at blive skydelærer.

”Min drivkraft er, at det er spændende at arbejde med mennesker og deres udvikling. At de starter på nul, opbygger kompetencer og ender med målbare resultater. Samtidig har jeg respekt for, at det er deres fritid, som de bruger på det, og at undervisningen skal understøtte det gode kammeratskab, vi har i flotillen,” siger Jan Kawauchi. 

Han kan helt klart anbefale andre frivillige at tage uddannelsen. 

”Det kræver ingen særlige forudsætninger at blive skydelærer, men ligesom med en fodboldtræner, der selv har spillet fodbold, er det en fordel, at man selv har teknikken i orden, når man skal vise andre, hvordan det skal gøres,” understreger Jan Kawauchi.

Du kan læse hele portrættet af Jan Kawauchi i HJV magasinet 1_2020 her.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring