Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

I november mødtes tre frivillige, som risikerede at blive berørt af alderskriteriet, med forsvarsministeren på Kastellet for at vende alderskriteriet. Foto: Jacob Kongsmar

Lovændring på plads – slut med alderskriteriet

Fremover bliver alderen ikke afgørende for, hvor længe du kan fortsætte som befalingsmand eller officer. Forsvarsministerens lovforslag om at afskaffe alderskriteriet er tirsdag blevet vedtaget i Folketinget.

15-12-2020


Det er slut med at aflægge distinktionerne og sige farvel til sin grad, blot fordi man fylder 60 år. Tirsdag godkendte Folketinget det lovforslag, som forsvarsministeren tog initiativ til at ændre efter et besøg hos Hjemmeværnet og på et møde med Hjemmeværnets Landsråd, hvor problematikken blev nævnt.

I stedet vil man som befalingsmand og officer fremover blive vurderet på sine evner og kompetencer som leder, og det vil bero på en individuel chefvurdering, hvornår man aflægger distinktionerne og giver lederrollen videre til nye kræfter.

Beslutningen glæder Hjemmeværnets Landsråd, som længe har ønsket at få afskaffet alderskriteriet, og som har sat det på dagsordenen flere gange.

"Vi er meget tilfredse med, at alderskriteriet nu er fortid, for vi mener ikke, alderen skal være den eneste og afgørende faktor. Så længe man har fysikken, evnerne og kompetencerne til at varetage rollen som befalingsmand eller officer, skal det være muligt at forsætte. Vi har naturligvis fokus på, at der også stadig skal være plads til nye kræfter, men en erfaren befalingsmand vil også være guld værd, når du er ny på området. Det kan vi i højere grad nyde godt af nu," siger de frivillige formænd, Claus Lemming (HHV), Per Tommerup (MHV) og Henrik Baunsgaard (FHV).

Læs også Alderskriteriet i Hjemmeværnet afskaffes

Forsvarsminister Trine Bramsen er også godt tilfreds med, at det lykkedes at få Folketinget til at godkende lovændringen.

"Hjemmeværnet har mange dygtige ledere, som ikke skal sendes på pension som 60-årige. Det bør være kompetencerne, der er afgørende og ikke fødselsattesten. Alle ved, at langt de fleste 60-årige er fit for fight og har masser at give af og mange kilometer i benene. Når alderskriteriet er afskaffet, kan Hjemmeværnet bedre holde på de gode kompetencer og på den måde blive endnu stærkere," siger forsvarsministeren.

Kan nyde godt af erfaringen

Det har i lidt over et år været muligt at dispensere fra aldersgrænsen, hvilket omkring 400 befalingsmænd i øjeblikket nyder godt af. Hjemmeværnskommandoen gjorde det også i starten af året muligt for tidligere befalingsmænd, der havde mistet graden på grund af alderskriteriet, at søge befalingsmandsstillinger på ny.

Hjemmeværnsledelsen hilser derfor også lovændringen velkommen på Hjemmeværnets og de berørte chefers vegne.

"I nogle funktioner kan alder og erfaring være en kæmpe fordel, og den fordel skal vi gøre brug af, så længe det er muligt og hensigtsmæssigt. Ligesom vi skal nyde godt af de mange frivillige, der har mulighed for at lægge ekstra kræfter i Hjemmeværnet, når de drosler ned på deres arbejdsliv."

"Det vil desuden betyde meget for vores dygtige frivillige chefer og for Hjemmeværnet som helhed, at de får muligheden for at fortsætte og bruge deres erfaring," siger Hjemmeværnsledelsen, som består af chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly og den kommitterede, Søren Espersen.

 

Sådan kan du søge om at genindtræde i en befalingsmandsstilling:

Tirsdag den 15. december vedtog Folketinget at afskaffe Hjemmeværnets alderskriterie. Lovforslaget træder i kraft fra 1. januar 2021.

Hvis du har fået frataget din grad som befalingsmand som følge af alderskriteriet, kan du ansøge om at indtræde i en stilling, hvis disse krav er opfyldt:

  • Stillingen skal være ledig  
  • Du skal have den uddannelse, der hører til stillingen og i øvrigt opfylde alle de krav, der måtte være til den pågældende stilling jf. gældende bestemmelser
  • Du skal leve op til Hjemmeværnets etiske regelsæt

 

 

 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring