Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnsledelsen er her fotograferet uden for Novo Selo-lejren, hvor den Kommitterede ses yderst til venstre,​ og chefen for Hjemmeværnet er nr to fra højre.

Udsendte i Kosovo får besøg af Hjemmeværnsledelsen

​Mens det officielle Danmark for et par dage siden var travlt optaget af den ukrainske præsident Zelenskyjs kortvarige besøg i landet, var kommitteret Torsten Schack Pedersen og generalmajor Jens Garly i stedet rejst et par tusind kilometer sydøstpå.

23-08-2023

​​​​​​​​​

Siden starten af august har det været hjemmeværnssoldater – 26 frivillige og 3 fastansatte - der har haft ansvaret for at bevogte​​​​​ Camp Novo Selo-lejren i det nordlige Kosovo. 

​​”Mens mine kollegaer helt berettiget hyldede Zelenskyj for sin frihedskamp i Ukraine, var det mig en ære at hylde vore danske soldater, der bidrager til konfliktløsning i et af verdens brændpunkter”, siger kommitteret Torsten Schack Pedersen, (V).

Hjemmeværnet har overtaget bevogtningsopgaven for at aflaste hæren og står nu for at tjekke ind- og udgang samt patruljere ved lejrens vandværk og hegn. Forsvarsministeriet har foreløbig frem til sommeren 2025 uddelegeret ansvaret for KFOR til Hjemmeværnet. 


Rokeringen har skabt hårdt tiltrængt luft i Forsvarets program, men samtidig betyder det, at endnu flere hjemmeværnsoldater nu får mulighed for at høste værdifulde erfaringer fra en international udsendelse.

Dedikerede soldater
Overgangen fra Forsvarets soldater til Hjemmeværnets ser ud til at være foregået gnidningsfrit, bemærker Hjemmeværnsledelsen, der tilbragte et par døgn sammen med soldaterne på basen.

”Det var en fornøjelse at opleve, hvor dedikerede soldaterne var til opgaven. Forskellige udfordringer og problemer bliver løst. De bakker hinanden op. Og vi oplevede en anerkendelse af den danske indsats”.
 
Det danske forsvar har siden 1999 været en del af den NATO-ledede mission, hvor Hjemmeværnet også var udsendt til KFOR i en 2-årig periode mellem 2011-2013.

Fakta: 
-Soldaterne er på vagt 24 timer i døgnet, hvor de blandt andet skal gennemføre adgangskontrol og patruljere langs lejren, der størrelsesmæssigt svarer til en middelstor dansk kaserne.  

-Frem til ansættelse på kontrakt ydes der tabt arbejdsfortjeneste samt indkvartering og forplejning. Fra kontraktens begyndelse modtager man løn i 5 måneder. 

-Selve udsendelsen varer ca. 3 måneder.  ​​​

Er du interesseret i at prøve kræfter med en international udsendelse? 

På dette link (kun for frivillige) kan du se, hvordan du tilmelder dig og få en masse andre informationer.​

​​




 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring