Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Her ses en storsmilende Sara Hjalager kort efter overrækkelsen af Idrætsprisen. Foto: Frank Rasmussen

Verdensmester i militær femkamp får Forsvarets Idrætspris 2018


Sara Hjalager, som vandt VM i militær femkamp i august, får Forsvarets Idrætspris 2018. Prisen blev overrakt af forsvarschef Bjørn Bisserup, som kaldte Sara Hjalagers præstation for helt unik og lige så stort som VM-guldet i håndbold.

28-01-2019


Af Frank Rasmussen

​Sara Hjalager fra Stabshjemmeværnskompagni Østjylland og landsholdet i militær femkamp vandt i august 2018 VM i militær femkamp. Det var første gang siden 1993, at en dansk kvindelig femkæmper kunne hænge guldet om halsen. Og så endda med over 5.400 point, som er en såkaldt gylden milepæl inden for sportsgrenen, og som Sara Hjalager som den eneste kvindelige femkæmper har opnået.

Det er en præstation så unik, at det har kastet Forsvarets Idrætspris 2018 af sig. Den blev overrakt af forsvarschef Bjørn Bisserup, som havde svært ved at komme i tanker om en mere oplagt modtager af prisen blandt tidligere prismodtagere. Og i militær regi helt på højde med VM-triumfen i håndbold.

Sara Hjalager var ikke overraskende meget tilfreds med idrætsprisen, som blev givet med ordene: ”Forsvaret vil med denne pris udtrykke sin anerkendelse for din indsats og påskønne dit virke som rollemodel for Forsvarets medarbejdere.”

”Det er virkelig stort at modtage idrætsprisen, for det er en anerkendelse af den militære femkamp, som er en nichesport. Og det er også en anerkendelse af de mange timer, jeg lægger i de fem discipliner.”

Opbakningen er ekstremt vigtig
Sara Hjalager har været med i gamet i otte år og træner mellem 15-20 timer om ugen. Det kræver ikke kun jernhård disciplin og fokuseret kalendergymnastik.

”Det er ekstremt vigtigt at have opbakning fra baglandet, og det gælder ikke kun familien. Det er lige så vigtigt, at jeg kan mærke, at Hjemmeværnet bakker mig op. Det er betryggende, at de (Hjemmeværnet, red.) sætter pris på det, jeg laver, for det er ikke kun godt for mit operative virke. Det hjælper mig også til at styrke andres motivation i kompagniet. De bliver interesserede og engagerede, og nogle af dem træner også sammen med mig.”

”Man bliver en bedre soldat”
Og der er store personlige gevinster ved at dygtiggøre sig inden for disciplinerne skydning, forhindringsbaneløb, svømmeforhindringsbane, kast med håndgranater og terrænløb, pointerer Sara Hjalager.

”Jeg bliver udfordret på mange punkter, når jeg skal ud af komfortzonen og bliver presset både fysisk og mentalt. Det her er jo verdens fedeste sportsgren, for man behøver ikke være den bedste i enhver disciplin. Og så bliver man en bedre soldat af det,” siger Sara Hjalager, som fortsætter sin træning frem mod nye mål og ikke mindst World Games i oktober, hvor hendes kinesiske konkurrenter har hjemmebanefordel. 

Og skulle man overveje at give sig i kast med militær femkamp, bør man ifølge Sara Hjalager ikke lurepasse.

”Den nemmeste måde at komme i gang med femkampen er bare at stille op, når der for eksempel er forsvarsmesterskaber eller DM. Og det er ikke så vigtigt, om man har trænet op til det forinden. Man skal bare kaste sig ud i det, siger Sara Hjalager, som selv startede sin flotte karriere med at stille op til et mesterskab uden at have forberedt sig på forhånd.

​​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224