Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets sneberedskab i aktion på Bornholm. Foto: P. K. Rasmussen

Hjemmeværnets sneberedskab står klar til kampen mod sneen

Den sibiriske kulde har ramt Danmark, og med sig har den over store dele af landet bragt et kaotisk snevejr. Når ambulancer ikke kan komme frem i de store snemængder, står Hjemmeværnets sneberedskab klar til at hjælpe.

02-03-2018

Af Nicoline Viola Hoeg

De seneste dage har sneen faldet tungt over store dele af landet, hvilket har kunnet mærkes på trafikken, og flere steder har Vejdirektoratet frarådet alt unødig udkørsel. Men hvad så, når en ambulance er nødsaget til at køre ud i snemasserne? 

I den situation er kompagnichef Johnny Larsen fra Fyn én af de frivillige fra Hjemmeværnets sneberedskab, der er klar til at yde en indsats. Han er specialuddannet til at køre blandt andet en pansret mandskabsvogn, som kan forcere snemasserne.

”Det kan hurtigt blive kaotisk, når der endelig falder sne i det her land, især på de små veje,” fortæller han. 


Kompagnichef Johnny Larsen fra Fyn  yder gerne en indsats i sneberedskabet.

Johnny Larsen var i går aftes ude og assistere en ambulance. Heldigvis opstod der ikke noget kritisk, men sneberedskabet kørte stadig med for at kunne trække ambulancen fri og hjælpe dem ud af snedriverne, hvis der skulle opstå en kritisk situation. Og det er vigtigt for Johnny Larsen og resten af de frivillige at kunne hjælpe:

”Det betyder meget for både mig og drengene, at vi kan bruge vores uddannelse til at hjælpe andre og støtte, hvor vi kan,” fortæller han.

Netop på Fyn, hvor Johnny Larsen har stået klar, har været ét af de steder, hvor Hjemmeværnet har været til stede for at kunne assistere, når snemængderne har været kritiske for ambulancekørerne. Også Bornholm, Sydsjælland, Lolland Falster samt Syd- og Sønderjylland har været områder, hvor Hjemmeværnet har stået klar med køretøjer. 

Hvad er sneberedskabet?
- Sneberedskabet er en del af Hjemmeværnets frivillige beredskab, der støtter landets ambulancer, hvis der falder meget sne. 
- Hjemmeværnet bemander forskellige køretøjer, der kan bringe mad, medicin og andre livsvigtige fornødenheder frem til borgere, som er sneet inde. 
- Køretøjerne, som eksempelvis er pansrede mandskabsvogne, er udlånt af Forsvaret, men betjenes af specialuddannede hjemmeværnssoldater. 
- Det landsdækkende sneberedskab er klar 24 timer i døgnet fra 1. november til 1. april. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224