Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Artiklens forfatter Isabell travlt optaget af radiokommunikation imellem distriktet og vores KSN 

 

Taktisk træner, set fra en stabshjælpers synsvinkel

Af Isabell Birk Munch-Olsen,
Isabell er med til taktisk træner for første gang.
Her er hendes oplevelser fra øvelsen.

09-02-2014
Vinterkulden havde slået til den sidste fredag i januar, men det skulle ikke holde os fra at nå frem til øvelsen i tide.

Vi var blandt de første der trådte ind gennem glasdøren på Flyvevåbenets Officersskole (FLOS) i Jonstrup.
Kaffen var dampende varm og nøgler til vores værelser blev lagt på bordet efterhånden som rummet langsomt blev fyldt af øvelsestagere, kampdommere, fastansatte og øvelsesledere.

Efter en kort velkomst og en hastig gennemgang af de vigtigste oplysninger, blev vi vist ned til det klasselokale, som vi skulle indrette vores KSN i.

EC’s trænede øje spottede straks hvordan vi bedst og mest optimalt kunne bruge borde, plads, og tavle og efter en videokonference med øvelsen i Aalborg, satte vi alle i gang med vores opgave.

Det tog knapt et øjeblik og så var klokken over 23.00, men klasseværelset var ikke længere et klasseværelse, men et KSN som vi kunne være stolte af.
Vi slukkede ned og gik i seng, med en god følelse af at være klar til, hvad vi regnede med ville blive en hektisk dag.

Det blev en alt for kort nat på enkeltværelser med papvægge, så da uret ringede kl. 6.30 skulle jeg da være et skarn, hvis jeg ikke erkender, at jeg overvejede at sove en time mere, eller i det mindste bare at snooze mit vækkeur.
Men vi var alligevel alle ude af værelserne kl. 7.00 klar til en hurtig morgenmad, med en masse andre trætte mennesker. 
Alligevel var stemningen god, alle var spændte på hvad vi skulle opleve, så 7.30 var radioerne tændte og vi var klar til det første nine-nul opkald.

Det længe ventede opkald kom kl. 7.45 og så var vi i gang. Signaler, befalinger, indspil og spørgsmål om post, kom rullende og vi skred langsomt igennem dagen. Vi var forberedte, alle vant til opgaverne og stressen holdt sig væk, så stemningen var derefter. God, travl og hyggelig, med kage, kaffe og enkelte rygepauser.

EC blev sendt ud for at se på oprettelse af en feltflyveplads så NK skulle overtage planlægningen og føringen af KSN’et, KBM fik én med brækket håndled, ROF og KOF skulle lave dvs. artikler, FSBM skulle finde frokost og udstyr til dvs. grupper.
Alle blev testet og alle holdt hovedet langt over vandet.

Da klokken slog 14.00 kom meldingen Endex og øvelsen var slut.

Oprydningen gik endnu hurtigere end opsætningen, kasserne blev pakket, borde blev sat på plads, tavlen visket ren. KSN blev til et klasselokale igen.
Officerseleverne om mandagen ville næppe vide hvilke beslutninger der var blevet taget i deres lokale hen over weekenden, men det gør ikke noget, vi har alle fået noget mere med hjem end vi kom med; 26 timer i gode kammeraters selskab, ros og enkelte sorte rander under øjnene.
Men hvad gør det – vi blev testet og fundet værdige – det har været en god weekend.

tt06.jpg
Fredag aften: oprettelse - forvandling fra klasselokale til KSN er i gang

tt07.jpg
KBM Michael og STHJ Isa opdaterer tavlen med personellets placering

tt08.jpg
ROF Anna og KBM Michael er koncentreret i hver deres funktion

tt09.jpg
Foreløbig tilbagemelding fra distriktet - SSG Bastmann kommer med hans observationer fra vores KSN. HVE 221 er under inspektion i 2014 og taktisk træner er en del af inspektionen.

tt10.jpg
Indspil bliver sendt imod os både på radio, telefon, mail og som her Tim og Johnny fra distriktet der spiller DF og GF der har problemer vi skal tage stilling til.

tt11.jpg
Chefen overdrager sine taktiske overvejelser ved kortbordet til NK og KBM inden han bliver sendt afsted for at recce for en feltflyveplads Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224