Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Om kompagniet Sjætte

Foto: ​(C) Sjætte

​​​​​​​​​​​​​​Om kompagniet Sjætte. 

​Sjætte var Hjemmeværnets ældste patruljekompagni, men denne enhedsbetegnelse anvendes ikke længere i Hjemmeværnet. Kompagniet blev oprettet 1. april 1960 som Kamppatruljekompagni 6206. Det betød den sjette underafdeling i Hjemmeværnsdistrikt 2 under Hjemmeværnsregion 6 - deraf navnet "Sjætte".  

 
Kompagniet er en overvågnings- og opklaringsenhed, der uddanner patruljer til indsættelse i hele Landsdelsregion Østs (LRGNE) o​mråde. Sjætte er enkadreret som et kompagni med en kommandodeling, to patruljedelinger og en uddannelsesdeling. Enheden er tilknyttet Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn (HDKVE) og er hjemmehørende på Lundehøjgård, der ligger ved Høvelte Kaserne.  

 
Sjættes opgaver fordrer et højt niveau af uddannelse, fysik og vilje. Tjenesten kræver derfor meget tid og en professionel holdning af den enkelte.

 
Kompagniet har blandt andet specialiseret sig i skjult overvågning i bymæssig bebyggelse og høj-risiko afsøgning af rum og bygninger (rumkamp).   

 

Foto: (C) Sjætte

 
Alle tjenestegørende i Sjætte er frivillige. 
 

For at gøre tjeneste i de operative patruljer skal man gennemføre en fysisk træningstilstandsprøve og kompagniets elevuddannelse for nytilgået personel. Efter gennemførelse af elevuddannelsen tilgår nyt personel patruljerne. 

 
Uddannelseskravet for at gøre tjeneste i en hjemmeværnspatrulje er Grundlæggende Patruljeuddannelse (GPU) og/eller Videregående Patruljeuddannelse (VPU). Disse uddannelser gennemføres typisk inden for de første 3 år i patruljen. 


Sideløbende bliver patruljesoldaten uddannet indenfor sit særlige speciale og i almene militære / patruljefaglige emner, herunder bl.a. skydning, sanitetstjeneste, signaltjeneste, orienteringslære, overvågning, opklaring, kamp, afsøgning/rensning og rumkamp.
 

Senere vil der være mulighed for at blive overført til kompagniets kommandodeling. Her kan man virke i en støttefunktion eller tilegne sig nye specialer indenfor ledelse og undervisning.

 
Sjætte tilbyder en solid uddannelse, som vil fremme selvtillid og lederegenskaber. Der er et godt kammeratskab i enheden, både i og udenfor tjenesten. Man får mulighed for at deltage på indholdsrige og udfordrende øvelser. Ligeledes vil der være adgang til uddannelser i bl.a. patruljetjeneste, indsats i by og bygninger, skydning, sanitetstjeneste mv.

 
Kompagniet deltager på forskellige øvelser med de øvrige dele af Forsvaret, og der vil endvidere kunne være mulighed for deltagelse på konkurrencer, kurser og øvelser i udlandet.
​​
 
Sjætte tilstræber et højt fagligt niveau og bruger mange ressourcer på at uddanne kompagniets personel. Dette har bl.a. medført, at Sjætte ofte har stillet instruktører til rådighed for det øvrige forsvar til uddannelse af såvel professionelle som værnepligtige soldater.
 
 


 
​​Ansøgning​   ​ Optagelse​   ​ Krav​   ​ Patruljerne​

 
 

 
 
 
 
​​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring