Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Foto: (C) Sjætte

Tre dage i den estiske sump

Fire patruljesoldater fra Sjætte gennemførte som eneste danske patrulje den Estiske patruljekonkurrence Erna Raid i august 2010.

Menuen stod på 150 km igennem Estisk sump, mose og skov tilsat fjendestyrker og krævende opgaver.

02-09-2010
​Fire patruljesoldater fra Sjætte valgte at bruge første uge af august 2010 i Estland, hvor de deltog i patruljekonkurrencen Erna Raid. Og med 150 km i Estisk sump, mose og skov tilsat fjendestyrke og krævende opgaver var der ikke meget billedskøn ferieidyl over turen.
 
Erna Raid, eller Erna Retk som konkurrencen heder lokalt, er en patruljekonkurrence for Estiske og internationale patruljer inspireret af virkelige hændelser fra 2. verdenskrig. Her udførte estiske soldater efterretnings- og kamppatruljer med de sovjetiske besættelsestropper i Estland. Patruljerne havde base i Findland og blev landsat fra søsiden. Derfor starter alle holdene i Rena Raid konkurrencen hvert år med en landsætning på Estisk strand.
 
Sjætte har før deltaget i Erna Raid. I år vandt Sjætte igen den danske udtagelseskonkurrence og en Sjætte patrulje på fire mand kunne tage udfordringen i Estland op.
Foruden firmandspatruljen deltog en forbindelsesofficer, en forsyner samt en hjælper som støtte til patruljen.
 
Efter to dage indkvarteret på Estisk kaserne startede konkurrencen. Patruljerne afsejlede i to minelæggere fra flådebase i Tallinn.
Efter et par timers sejlads lå minelæggerne ved landsætningsområdet, og patruljerne kæmpede sig det sidste stykke ind mod kysten i lette gummibåde. De stille skvulp fra vandet blev forceret med ild og bevægelse, og selvom landsætningen kun er en opvisning for tilskuere og uden pointmæssig betydning for konkurrencen, så er det et motiverende startskud.
 
Foto: (C) Sjætte / Landgang på strand i Estland.

Efter landsætningen gælder det for patruljerne om selvstændigt at komme fra post til post på præcis de rigtige tidspunkter og at løse de opgaver, der stilles. Den samlede rute kendes ikke, kun næste posts placering og tidspunktet for ankomst til posten, som skal rammes plus / minus 5 minutter.
 
Forløbet er både langt og vådt, så al unødig vægt er skåret fra. Hver soldat bærer stort set kun kort, GPS, let sommersovepose, forplejning til tre dage, vand, nødraketter, patruljereb, skarp og løs ammunition samt en førstehjælpstaske. Enkeltmand er bevæbnet med pistol og karabin M/96. Alligevel vejer udrustningen 13-14 kilo plus våben, og i den varme og fugtige estiske sommer er det alt rigeligt.
 

Foto: (C) Sjætte / Spor efter bjørn på ruten.

Under hele konkurrencen er området fyldt med fjendestyrker i biler, på motorcykel og stationære lytteposter, så efter en hurtig kontrol af våben og udrustning gælder det om at komme af sted uden at live fanget.
 
Sjætte patruljen havde succes med fremrykningen, mens mange af de andre patruljer gentagene gange gik i fælden og måtte tage strafpointene.
 
Foto: (C) Sjætte / Forskydning mellem to poster på ruten.

Som timerne og ikke mindst kilometerne gik, kæmpede patruljerne sig frem gennem en blanding af tæt skov, sumpområder og større vandløb. Det er hårdt at gå taktisk i våd og knoldet natur, mens der af hensyn til tiden skal sættes et højt tempo. Uniformen er konstant våd af enten vejret eller sveden, og fødderne skal plejes ofte for at undgå de værste skader. Samtidig kræver det disciplin at drikke og spise nok, således at kroppen ikke bukker under for det enorme energiforbrug. Sjætte patruljen havde gode resultater med opgaveløsningen og med orienteringen gennem terrænet og undgik de værste skader. Derfor kunne patruljen hver nat nå 2 – 3 timers hvile inden marchen og opgaverne forsatte – noget ikke alle patruljer var forundt.
 
Efter 65 timers konkurrence nærmede afslutningen sig. Der er tradition for, at konkurrencen afsluttes med et ”Final Run”. Hvad det dækker over vides ikke på forhånd, men kan være en march, en forhindringsbane eller lignende, og det skal gennemføres hurtigst muligt. Sjætte patruljen forventede, at der var tale om en kort forhindringsbane efterfulgt af 3 – 4 kilometer ilmarch inden målet var nået.

Men Sjætte patruljen blev klogere. Forhindringsbanen blev bare ved og ved og snoede sig hele vejen til målet i et stærkt kuperet område, hvor den ene stejle bakke fulgte efter den anden. I 1 time og 49 minutter kæmpede patruljen sig gennem lav pigtrådskravl op ad 45 grader stejle bakker med rygsækkene trukket efter sig, mudderpøle, der simpelthen ikke var mulige at forcere uden at trække hinanden op en efter en, og sådan forsatte det hele vejen frem til Base Camp og dermed målstregen.
 


Foto: (C) Sjætte / Sjætte patrulje efter gennemført Erna Raid 2010.

Det blev ikke til en mindeværdig placering i denne omgang, men det var heller ikke det vigtigste mål for Sjætte patruljen, der kan være godt tilfreds med indsatsen. Deltagelse i Erna Raid er en motiverende oplevelse og en udfordring, der går langt udover, hvad vores patruljer ellers har mulighed for at møde, og Sjætte stiller gerne op igen, næste gang muligheden byder sig.
 
 
OBS: Denne nyhed er udgivet på HJV.DK den 12.sep. 2010
​​​​​

Fakta

Sjætte er en overvågnings- og opklaringsenhed, der uddanner patruljer til indsættelse i hele Totalforsvarsregion Sjællands o​mråde.

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring