Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

Hjalp 4 lystsejlere på 1 weekendsejlads

Marinehjemmeværnet fra Horsens har haft en travl weekend til søs. Fire gange har Forsvaret rekvireret hjælp til nødstedte lystsejlere, og fire gange er det lykkedes for den frivillige besætning fra Horsens at få dem godt videre.

19-07-2021


Tekst: Ninna Falck • Fotos: Peter Vibede & Torben Glyum

- Fire assistancer på en weekend, det har jeg aldrig prøvet før. To ja, men ikke fire, lyder det fra Carsten Terkelsen, der er en af Marinehjemmeværnets mest erfarne fartøjsførere. 

Han sejlede i weekenden som fartøjsfører i spidsen for en frivillig besætning fra Flotille 132 Horsens om bord på fartøjet MHV 804 ANDROMEDA. Og de fik hænderne fulde.

De havde aftalt med Søværnet at sejle farvandsovervågning fra fredag aften til søndag eftermiddag

Planen var at sejle sydpå, og fredag aften gik det ned gennem Lillebælt til Assens på Fyn, hvor ANDROMEDA lå i havn for natten. Lørdag morgen gik det så løs.

Første grundstøder ved Lyø

- Vi blev kaldt op af NMOC (Nationalt Maritimt Overvågningscenter) klokken 05.58 om en motorsejler, som lå på grund ø​st for Lyø, forklarer Carsten Terkelsen

Få minutter efter var ANDROMEDA på vej ud af Assens Havn med kurs mod Det Sydfynske Øhav.

- Vi snakkede med ham i telefonen på vej derned, og vi var fremme hos ham ved 08.00-tiden. Han stod på meget lavt vand, så vi sendte tre mand i gummibåden ind til ham, fortæller Carsten Terkelsen. 

Det grå fartøj, ANDROMEDA, vil jo selv gå på grund, hvis der er under to meter vand.

Læs videre under billedet ...
​- Arkivfoto af MHV 804 ANDROMEDA

Der blev bakset noget med motorsejleren. Gummibådsbesætningen etablerede et slæb og prøvede at krænge og dreje​ båden for at få den fri. Det lykkedes til sidst, og klokken lidt over 09.00 var båden fri af grunden og kunne fortsætte videre for egen kraft. ​

Anden grundstøder ved Lyø

Den frivillige besætning om bord på ANDROMEDA og i gummibåden nåede dårligt at nyde synet af den lettede lystsejler på vej videre, før næste opgave meldte sig.

- Ikke mere end 100 meter derfra var en lille sejlbåd fra Faaborg gået på grund, og den fik vi jo også fri og sendt videre for egen kraft, fortæller Carsten Terkelsen, der synes, at det sådan set var praktisk, at de kunne ligge så tæt, når det nu skulle være.

- Det burde være obligatorisk, griner han.

Efter de to assistancer vendte besætningen nu tilbage til den oprindelige plan om at sejle til Bagenkop ved det sydlige Langeland.

Tredje grundstøder ved Lyø

Netop som ANDROMEDA var kommet på den anden side af Ærø, var der bud efter Marinehjemmeværnet igen. En lystsejler var igen gået på grund ved Lyø. Denne gang ved Lyø Sand, som er en sandbanke øst for Lyø.

- Et meget populært sted at gå på grund, kommenterer Carsten, der endnu en gang sendte ANDROMEDA’s gummibåd ind til havaristen, og herefter igen kunne se en lystsejler komme fri af grunden og sejle glad videre.

- I mellemtiden hørte vi faktisk et opkald fra endnu en lystsejler, men den fik Dansk Søredningsselskab, siger Carsten Terkelsen. 

Planen om Bagenkop var opgivet, og ANDROMEDA gik i stedet mod Faaborg for natten. 

På vejen lavede de dog en aftale om at øve 'hoist' ved Bjørnø med en af Flyvevåbnets redningshelikoptere. De mødtes med helikopteren klokken 22.35, og helikopteren fik hoistet deres lille gummibåd i vandet. Men så blev helikopteren kaldt på en opgave, og øvelsen blev afbrudt. ANDROMEDA tog den lille gummibåd om bord, og den blev hentet ​senere.

Læs videre under billedet ...
- To gaster fra Marinehjemmeværnet bakser med at få surret lystsejlers​ sejl og brækkede mast

Brækket mast ved Nordfyn

Efter natten i Faaborg gik turen tilbage mod Juelsminde, hvor ANDROMEDA har basehavn. Og da man ved middagstid var nået op omkring Fredericia, blev Carsten og hans besætning for fjerde gang kaldt op af NMOC for at hjælpe en lystsejler.

- Det var en tysk sejlbåd, som lå med en brækket mast, fortæller Carsten Terkelsen.

Tyskeren havde kastet anker og lå i Boring Vig ved Fyns vestlige nordkyst. Masten var knækket, og en del af sejlet lå i vandet. 

- Vi fik surret hans mast, og vi fik hevet sejlet op af vandet og su​rret det fast (surre fast = binde fast). Herefter fik han gang i sin motor, så efter en times tid, kunne han omkring klokken 14.00 fortsætte videre, fortæller Carsten Terkelsen.

Noget af en oplevelse

ANDROMEDA og besætning var retur i Juelsminde klokken 15.30 efter en begivenhedsrig weekend. 

- Vi havde et par LPU4’ere med (nye medlemmer under uddannelse), så de fik sig noget af en oplevelse, og alle er​ glade og tilfredse. Det har været en god weekend, kan jeg godt love dig for, afslutter Carsten Terkelsen. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring