Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​MHV 911 BOPA i Rønne Havn med de mange skibe fra Østersølandene

BALEX DELTA: For Østersøens havmiljø

Tre af Marinehjemmeværnets fartøjer og deres frivillige besætninger deltog i sidste uge i den årlige havmiljøøvelse BALEX DELTA. Her træner østersølande samarbejdet, hvis den store forureningsulykke skulle ske

04-09-2019

​​​​

Tekst Ninna Falck • Foto: Torben Glyum

De tre fartøjer ankom til Rønne mandag den 26. september, og her gik resten af dagen med forberedelser blandt andet at få styr på forskelligt grej, som skulle bruges og testes på øvelsen blandt andet fem kubikmeter popcorn, som skulle spille rollen som miljøvenligt olieudslip. 

Læs videre under billedet ...
- EMSA's skib NORDEN medbragte helt nyt grej, som skulle testes. Blandt andet nye flydespærringer, der kan folde sig selv ud

Optakt til øvelse
Tirsdag var der ’skippermøde’ og undervisning i øvelsens udfordringer. For besætningerne på Marinehjemmeværnets fartøjer var der også et oplæg fra en frivillig førstehjælpsinstruktør, og en ansat fra Brabrand underviste og demonstrerede muligheder for lækstop ved havari.

Læs videre under billedet ...

- Der undervises i lækstop på kajkanten

To skibe kollideret 
Onsdag sejlede man ud i grupper til søs for at træne, og her var MHV 911 BOPA i gruppe ’Charlie’ med Søværnets miljøskib GUNNAR THORSSON og den svenske Kustbevaknings  søovervågningsfartøj, KBV 314 SJUC

Læs videre under billedet ...
- BOPA og det svenske 314 samarbejdede i gruppe Charlie

Scenariet for øvelsen var, at to skibe var kollideret, og det havde medført et stort olieudslip i Østersøen.

Under øvelsen blev popcorn udlagt og drev på vandet. BOPA og det svenske fartøj samarbejdede om at trække BOPAS 360 meter flydespærring for at inddæmme 'olieudslippet', som Gunnar Thorsson ville være i stand til at samle op.

Læs videre under billedet ...
- Popcorn flyder på vandet som olie, men skader ikke miljøet

Samarbejdet afgørende for effektivt miljøberedskab
​- Der skal ikke meget til, før opgaven bliver for stor til én nation at klare, hvis det skal gå hurtigt. Og det skal det gerne, inden olien rammer rammer kysten, forklarer orlogskaptajn Niels Strandbygaard fra GUNNAR THORSSON til TV2 Bornholm om den vigtige grund til, at nationerne træner samarbejdet.

Læs videre under billedet ...
- Der udlægges flydespærring fra BOPA til at inddæmme af popcorn/olieudslip

Torsdag var der en lille hyggelig konkurrence i gummibådsræs med rugbrødsmotor mellem landene, og efter sigende kom Danmark ikke ligefrem på førstepladsen. Samme​ aften begav man sig hjemad, og BOPA, som havde den korteste vej hjem, var i havn i Dragør lige efter midnat.

Fakta

 • ​BALEX DELTA  er en havmiljøøvelse under HELCOM 
 • HELCOM er Baltic Marine Environment Protection Commission - Helsinki Commission. 
  • Deltagerne i kommissionen er Danmark, Estland, Den Europæiske Union, Finland, Tyskland, Letland, Litauen, Polen, Rusland og Sverige. 
 • I øvelsen deltog Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Letland, Litauen, Polen og Sverige med 17 skibe
 • Desuden deltog EMSA; Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed, med et skib, og de testede blandt andet en helt ny type flydespærringer. 
 • Marinehjemmeværnet deltog med
  • MHV 911 BOPA fra Flotille 367 Dragør​
  • MHV 813 BAUNEN fra Flotille 255 KORSØR
  • MHV 851 SABOTØREN fra Flotille 123 Djursland 
Herunder: 
BOPA​ og det polske KAPITAN POINC samarbejder 
​​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring