Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

'Her sejler vi ikke bare skrivebord'

​Masser af spørgsmål og endnu flere svar blev grundigt behandlet, da Chefen for Hjemmeværnet 3. oktober besøgte flotille 132 i Horsens

09-10-2018


Tekst: Helle Kolding •  Foto: Jess Abrahamsen

 

Med knap et halvt hundrede fremmødte cementerede Horsens’ Flotille 132, at de er blevet en af de store og hurtigt voksende flotiller, da de onsdag aften tog imod Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly.

 

Da selvsamme chef tidligere på året ved en anden begivenhed havde nævnt, at han gerne kom rundt og besøgte de frivillige i hans organisation, var Horsens ikke sene til at tage ham på ordet og sende en indbydelse. Derfor stod han pludselig i Hjemmeværnscenteret kun et havblik fra fjorden, og blev vist rundt i de lyse lokaler, der huser både marinehjemmeværn, flyverhjemmeværn og hærhjemmeværn, og har såvel kontorer som opholdsrum, garage og våbenkammer.

 

Læs videre under billedet ...
Jens Garly tager et kig ind i flotillens kommandokøretøj

 

Efter en rundvisning og lidt aftensmad, fik chefen et kort møde med flotilleledelsen, hvor han kunne orientere sig om tingenes tilstand og høre lidt om historikken i flotillen. Hvordan den er flyttet til nye lokaler, har vokset sig større og større og i dag har et godt solidt flow af ældre erfarne og unge gaster.

Herefter blev det tid for selve det åbne aftenmøde, og generalen lagde straks op til en meget fleksibel dagsorden.

 

-Jeg skal fortælle jer lidt om Hjemmeværnet nu og i fremtiden, men jeg vil også meget gerne høre, hvad der rører sig hos jer. Hvordan kan vi løse de løkker, der nogle gange er på vores vej. Det er ude hos jer, jeg får nye ideer -og måske også panderynker, men det er kun jer, der kan fortælle mig om de udfordringer, I har, begyndte han.

 

-Jeg er glad for denne invitation. Jeg kan nemlig godt lide at komme rundt. Her ’sejler vi ikke kun skriveborde’, vi kommer også ud i virkeligheden, tilføjede han med et smil.

Læs videre under billedet ...
Til møde med en flotilleledelse, der bl.a. kan fortælle om en robust fremgang i medlemsskaren

 

Generalen gav også straks de fremmødte en udfordring, da han umiddelbart efter stillede dem alle et spørgsmål. I begyndelsen af året fik vi et nyt forsvarsforlig, og ’hvad betyder det for Hjemmeværnet’, ville generalen vide.

 

Tæt dialog

Det gav gang i en tæt dialog, hvor spørgsmålene snart også strømmede fra salen. Den dialog kom vidt omkring. Nogle ville gerne høre mere om fremtidens fartøjer til Marinehjemmeværnet, og her kunne generalen fortælle, at man som en del af forligsimplementeringen er i gang med at udvikle et pilotprojekt, der skal se nærmere på behov og krav til mindre, hurtiggående fartøjer, men at det er helt i sin spæde opstart.

 

-Vi skal være klar til at skifte vores fartøjer ud, når det bliver nødvendigt og til de krav, der til den tid må stilles, og det kan vi forberede os på nu og de næste år, forklarede generalen.
Han fortalte også om nogle af de store nye opgaver, der venter Hjemmeværnet generelt, og at det nye forlig tilgodeser Hjemmeværnet på flere områder, men også betyder flere opgaver og en skarp militær profil.
 

-De værnepligtige vil skulle stå i en mobiliseringsstyrke i længere tid efter hjemsendelse, end de gør nu, og det bliver Hjemmeværnets opgave at varte denne styrke. Det er en stor opgave for Hjemmeværnet, og det vil kræve en stor indsats fra Hjemmeværnet. Desuden vil der blive stort behov for førere, gruppeførere og delingsførere. Det bliver udfordringen, sagde han.

 

Våben på hjemadressen og adgang til ammunition blev også drøftet, og generalen fastslog, at han var fuld af tillid til, at der nok skulle blive adgang til den nødvendige ammunition, når en situation måtte kræve det.

Læs mere under billedet ...
Der var pænt fyldt op
 i det store mødelokale i Hjemmeværnscenter Horsens, da generalen stillede op til spørgsmål og dialog 

 

Relevante opgaver

Efter debat med stor spørgelyst fik chefen også mulighed for at runde af med to punkter, der efter hans opfattelse er særligt vigtige, når vi overvejer fremtidens fartøjer mv. for Marinehjemmeværnet.

 

-Vi skal for det første fokusere på opgaven. Vi får en række opgaver fremover, når Danmark eksempelvis er HOST NATION for fremmede flådefartøjer, der anløber vores havne. Marinehjemmeværnet skal være en stærk støtte for Søværnet. Vi skal selvfølgelig have relevante opgaver, og det vil vi få, fortalte han, og han fortsatte;

 

-For det andet kan vi jo ønske os hvad som helst, men det skal også være attraktivt for de frivillige. Det hele skal hænge sammen. Vi skal være meget opmærksomme på uddannelsesbyrden for vores frivillige, og hjemmeværnstjenesten skal være interessant og sjovt, ellers forlader de os igen.

 

Aftenen sluttede med rundvisning i våbenkammeret og garageanlægget, før en glad flotillechef Kirsten Ramsing kunne sige pænt farvel til chefen. En chef, der med sin hærmæssige baggrund denne aften fik et godt indblik i ’den mørkeblå verden’ og hans egne maritime enheder -og frivillige.

Generalen på besøg i garagen, hvor han blandt andet fik en snak om flotillens gummibåd, som meget tit er ude på opgaver.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring