Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

RINGEN var fremme ved tyskeren på tre kvarter og fik ham hjulpet i sikker havn. (Arkivbillede)  

Hjalp tysker af grunden i Det Sydfynske Øhav

Marinehjemmeværnet fra Aabenraa hjalp lørdag aften en tysker med motorstop af grunden og i sikker havn. Det var en lettet tysker, der kom i havn i Marstal efter mange timer alene i båden i råt vejr.

01-12-2014

Af Ninna Falck

MHV 910 RINGEN fra Flotille 137 Aabenraa var i weekenden på farvandsovervågning for Søværnet. De kom lørdag eftermiddag fra Storebælt og var på vej syd om Langeland, da de hørte om en tysker med problemer ved Strynø Kalv, som er en lille ø, der ligger midt mellem Langeland, Ærø og Tåsinge.
 
Kollegaerne fra Marinehjemmeværnet i Århus var på stedet. Her var en besætning på weekendtogt om bord på MHV 908 BRIGADEN sejlet ud til tyskeren. Men de måtte give fortabt på grund af motorproblemer på BRIGADENs gummibåd, og klokken 17.40 bad Lyngby Radio RINGEN, om de ville gå til assistance.
 
Fartøjsfører løjtnant Torben Thomsen og hans besætning på 10 mand m/k havde ellers planlagt at gå ind i Bagenkop på sydspidsen af Langeland for natten, men de ændrede naturligvis planer og gik mod positionen for den uheldige tysker.
 
Hjælpeløs i hårdt vejr
RINGEN befandt kun tre kvarter fra Strynø Kalv, og på vej mod positionen gjorde besætningen sig klar, og Torben Thomsen, der som en god sønderjyde selvfølgelig taler godt tysk, ringede til tyskeren for at få lidt information og beroligede ham med, at hjælpen var på vej.
 
Tyskeren var af sted i en sejlbåd på 10 meter og havde undervejs fået en skade på motoren. Han havde forgæves prøvet at kaste anker, og nu lå han på grund oppe på Strynø Kalv i mørket og kunne ene mand i sejlbåden ikke gøre andet end at bede om hjælp. 
 
- Det var bidende koldt lørdag aften, og det blæste en frisk vind til kuling fra sydøst. På grund af læ fra Langeland var der dog kun en moderat sø, men til gengæld var der en kolossal strøm i Marstal Rende, fortæller Torben Thomsen, som sendte RINGENs gummibåd ind til havaristen på det lave vand.
  
I sikkerhed i Marstal Havn
Klokken 21.30 var tyskeren trukket fri af grunden og trukket op til RINGEN, som nu tog ham på slæb ind til Marstal Havn på Ærø, hvor man lagde de to skibe til kaj omkring klokken 22.00.
 
- Vi fik lige hevet tyskeren med over på RINGEN, så han kunne få varmen og lidt mad og få talt tingene igennem, inden vi gik hver til sit for natten, siger Torben Thomsen, som sammen med besætningen tilbragte natten i Marstal. 
 
Da RINGEN overtog redningsopgaven fra BRIGADEN byttede de to fartøjer samtidig roller. Søværnet lod BRIGADEN, som fortsatte hjem mod Århus, overtage opgaven med farvandsovervågningen, så RINGEN kunne koncentrere sig om tyskeren. En fin byttehandel for Torben Thomsen og hans besætning, der efter overnatningen i Marstal var tilbage i Aabenraa søndag eftermiddag.
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring