Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Distriksøvelse Iron Ring 2019

I weekenden deltog 12 mand fra kompagniets i distriktets øvelse Iron Ring, der også var certificering af beredskabspersonel.

07-10-2019

​Af Lt. Peter Vermund DF 1DEL – 2KMP (øvelse)

Øvelses oplæget var en situation, hvor et NATO land blev truet af et naboland og bad deres alliance partnere om hjælp. 

I Danmark førte dette til trusler om modforanstaltninger fra hjemlige grupperinger, der var imod Danmarks indsats for NATO.

Soldater fra kompagniets 1DEL, skulle indgå i en sammensat bevogtnings styrke, med formål at sikre objekter af vigtighed for forsvaret og samfundet.

Ved ankomst til Jonstrup lejren, blev vi enkedreret i 2KMP 1DEL, med opgave at bevogte KAKI – Forsvarets koncern IT – altså et objekt som også skal bevogtes, skulle øvelse en dag blive til virkelighed.

DELTROP fra 1DEL var så heldige, at der var mulighed for de kunne fungere i deres primære, funktion det meste af tiden. Den udpegede DF og NKDEL havde noget imod at dele opgaven. Dette var specielt heldigt, da øvelsen også fungerede som certificering til beredskabsstyrken. Og da man ikke kan blive certificeret i en funktion, uden at fungere i denne under certificeringen.

Resten af tropperne indgik som 3 GRP i øvelses delingen.

Efter oplæg på DIST og befaling fra DF, forskød vi til objekt. Her blev der iværksat indramning og afsøgning hvorefter bevogtningen blev Etableret.

Delingen rådede over 4 GRP, hvilket var heldigt, da KC konstant skulle bruge minimum 1 GRP til andre opgaver uden for bevogtningen. Disse bestod primært i at være moment for bevogtningen af Jonstrup lejren (bemandet af 1KMP), samt en handlebane på Fabriksparken.

Der var moment spil i hele perioden bevogtningen kørte – Demonstranter der forsøgte at trænge ind (og det lykkedes 3 mand at forcere hegnet en enkelt gang), eller blokere portene ved AKP. Der var også personer der forsøgte at snyde sig ind. Alt dette samtidig med at folk uden for øvelsen stadig var på stedet for at arbejde.

Lørdag morgen blev trussels billedet optrappet og vi blev udsat for 2 bombe angreb – en selvmord bomber og en bilbombe. Den sidste sårede 3-4 soldater heriblandt både GF og NK for gruppen der havde ansvaret for perimeter forsvaret. Dette skabte en del forvirring og var i den grad god træning.

Vores egen 3 GRP var en af dem der kom på handlebanen på fabriksparken – her var der meldt om tegn på indtrængen på et logistik depoter, og gruppen skulle ud og afsøge området. De blev på lokationen beskudt af 2 personer og måtte overgå fra afsøgning til rensning.

GRP klarede opgaven flot og fik meldt til DF, at to personer var nedkæmpet og stedet overdraget til politiet.

Lørdag formiddag var alt personel ved at være godt trætte – pga. stort pres på andre lokationer, havde bevogtningen kørt 12 timer med kun 2 GRP.

Stedet er stort og har 2 AKP der begge skulle bemandes, samt nærsikrings poster for at dække resten af perimeteren. Så tropperne var ved at være godt brugte op af formiddagen. På trods af dette gik alle til den og arbejdede for at løse opgaven.

Hen på eftermiddagen blev vi beordret til at nedbryde og forberede forskydning tilbage til Jonstrup. Her var der debriefing og til sidst lidt mad, inden vi sent aften kunne køre til KMP og derefter holde weekend.

Vores folk i 3GRP (forstærket af Kenneth fra KDODEL) gjorde et rigtig godt stykke arbejde på øvelsen, med en "can do" holdning og villighed til at gå til den, på trods af træthed hen under lørdagen.

Også for deltroppen var det en spændende, men også svær opgave, hvor vi lærte meget og dragede gode erfaringer med bevogtning af så stort et objekt.

En rigtig god og meget relevant øvelse fra DIST side. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring