Topbanner

Marinehjemmeværnets historie

Marinehjemmeværnets historie kort fortalt

Allerede i maj 1946 opstod den første Hjemmeværnsflotille. Flotillen hedder i dag HVF 363 Skovshoved, og de første medlemmer var udbrydere fra Marineforeningen i Lyngby.

Marinehjemmeværnet har på den måde, historisk set, et meget nært slægtsskab. Fra 1946 og mange år frem, arbejdede marineforeningerne rundt i landet side om side med Søværnet og tidligere medlemmer af modstandsbevægelsen for, at skabe lokale sejlende Hjemmeværnsenheder.

Arbejdet bar frugt, da Marinehjemmeværnet i 1952 officielt blev født. Faderskabet repræsenterede dels hjemmeværnstanken og dels de gamle maritime traditioner og afhængigheden af havet i Danmark.

"I 1952 til 1989 var Marinehjemmeværnets opgaver affødt af det sikkerhedspolitiske miljø omkring "Den kolde krig".

Der er sket meget siden. Det sikkerhedspolitiske billede har udviklet sig på både godt og ondt. I forhold til det nære forsvar af Danmark i tiden efter 1989, tegnede et fjendebillede sig meget svagt ofte kommenteret som "jamen, vi har jo ingen fjender".

Marinehjemmeværnet og Hjemmeværnet udviklede sig i takt med verdenssituationen. På den måde løser Marinehjemmeværnet mange opgaver i dag, til gavn for samfundet, udover støtten til Søværnet. Opgaver som Søredning og eftersøgning (SAR), beskyttelse af havmiljøet, assistance til Politi og SKAT og assistance til øvrige myndigheder.

Hvorvidt det nære forsvar af Danmark var aktuelt, blev i løbet af få sekunder slået fast 11 september 2011. En trussel, også imod Danmark, kunne blive reel. Det blev også synliggjort, at truslen ikke længere har noget varsel, forholder sig ikke til snæver geografi og at beredtheden i samfundet derfor tilsvarende i fremtiden må være uafhængig af tid og sted. Vilkår som netop Hjemmeværnet opfylder."1

På siderne "Marinehjemmeværnet 1952-2012" kan du læse mere, om Marinehjemmeværnets historie.

1. Uddrag af forord i bogen "Marinehjemmeværnet 50 år af Marinehjemmeværnsinspektør Kommandør Henrik Bunde Kudsk

 

 HJV Kommandoen

 
 

 MHV 1952-2012

 
Eksempel
 

 Marineforeningen

 
Eksempel

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224