Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

9. april - En dag for erindring og refleksion

Den 9. april 1940 er en dyster dato i dansk historie. Det var dagen, hvor Danmark blev besat af Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig.

09-04-2024

​Tidligt om morgenen invaderede tyske tropper landet uden varsel, og Danmark kapitulerede hurtigt for at undgå unødvendig blodsudgydelse.

Besættelsen varede i fem lange år og ændrede Danmark fundamentalt. Friheden blev indskrænket, jøder blev forfulgt og deporteret, og modstandsbevægelsen kæmpede en ulige kamp mod tyskerne.

I dag er den 9. april en officiel flagdag i Danmark. Vi flager på halv stang for at mindes de ofre, der faldt under besættelsen, og for at reflektere over de mørke år i dansk historie.

Men den 9. april er også en dag for at fejre Danmarks modstandskraft. Under besættelsen viste danskerne en bemærkelsesværdig evne til at bevare roen, stå sammen og hjælpe hinanden.

Vi må aldrig glemme den 9. april 1940. Det er en dag, der minder os om, hvor vigtig fred og frihed er, og hvor hurtigt alt kan ændre sig.

Her er nogle af de vigtigste begivenheder, der fandt sted den 9. april 1940:
Klokken 04:15 krydser tyske tropper den danske grænse.
Klokken 05:25 lander tyske fly i Københavns Lufthavn.
Klokken 05:30 overleverer den danske regering en kapitulation til tyskerne.
Kong Christian X og den danske regering forbliver i Danmark under besættelsen.
Modstandsbevægelsen organiseres og begynder at kæmpe mod tyskerne.
Danmark befries af allierede styrker den 5. maj 1945.

Den 9. april er en vigtig dag for Danmark. Det er en dag for erindring, refleksion og taknemmelighed.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring