Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Kirsten Sønder er signalbefalingsmand

Kirsten Sønder er signalbefalingsmand ved Hjemmeværnskompagni Odder, hvor hun har ansvaret for at sikre, at kompagniets kommunikative livliner sp..

06-10-2023

Kirsten Sønder er signalbefalingsmand ved Hjemmeværnskompagni Odder, hvor hun har ansvaret for at sikre, at kompagniets kommunikative livliner spiller både på øvelse og under indsættelse. Det er en ny selvstændig rolle, hun i den grad trives med.

// Tekst og foto: Maja Sander

Kirsten Sønder har været signalbefalingsmand i Hjemmeværnskompagni Odder i et år. Det har været et år med masser af udvikling og læring for den meget erfarne hjemmeværnssoldat, der blandt andet er kendt i systemet i kraft af hendes virke som førstehjælpsinstruktør.

"Signalbefalingsmanden er en meget selvstændig funktion, hvor jeg kan samarbejde på tværs af enheden," svarer hun på spørgsmålet om, hvad der motiverer hende i funktionen som signalbefalingsmand.

"Jeg brænder for området og vil gerne have, at mine kompagnikammerater skal komme, fordi de ligesom jeg selv synes, at det er et spændende felt, hvor der er meget at lære," forklarer hun.

Velforberedt til fingerspidserne

Som signalbefalingsmand er det Kirsten Sønders opgave at uddanne kompagniets soldater, så de kan betjene diverse radiomateriel. Netop denne oplæring er en essentiel del af hendes hverdag i funktionen som signalbefalingsmand:

"Jeg bruger meget tid på at planlægge uddannelse, fordi jeg gerne vil inspirere folk ved at være velforberedt og struktureret. På den måde viser jeg, at jeg respekterer, at det er deres fritid, som de vælger at bruge sammen med mig. De skal føle, at de får noget med hjem, når de deltager i min undervisning," siger Kirsten Sønder.

Som signalbefalingsmand skal hun have styr på både stumperne, det formelle og det tekniske:

"Jeg sikrer, at alt grejet er klar, men også det helt praktiske i forhold til at vi har en gældende signalordre. Og så tænker jeg over opsætningen for at opnå de bedst mulige modtage- og sendeforhold."

Vital kommunikationsopgave

I hverdagen er signalbefalingsmandens opgaver præget af, at signalbefalingsmanden skal administrere og uddanne i brugen af radiomateriel, men funktionen indeholder yderligere en skarp opgave, som er essentiel for, at resten af kompagniet kan passe deres opgaver i felten.

"Signalbefalingsmandens opgave er at få kommandostationen til at køre," fortæller Kirsten Sønder og uddyber:

"Det er omdrejningspunktet for det hele, at vi kan kommunikere både op til distriktet, til de andre underafdelinger og nedefter til egen enhed."

Under en indsættelse er det ligeledes Kirsten Sønders opgave at sikre, at hendes enhed kan kommunikere frit, ved at kryptere efter behov.

"Jeg arbejder med de kodesystemer, som vi bruger på kommandostationen. Alt, hvad vi sender ud om egne forhold, skal kodes, så en eventuel fjende eller ekstern journalist ikke kan konkludere noget på baggrund af ulovligt opsnappet information," forklarer hun om den vitale kommunikationsrolle. 

 

Som signalbefalingsmand er det Kirsten Sønders opgave at uddanne kompagniets soldater, så de kan betjene radioudstyr.

SÅDAN BLIVER DU SIGNALBEFALINGSMAND

• Signalbefalingsmanden er en del af enhedens kommandodeling. Funktionen er en befalingsmandsgrad og kræver således et bestået gruppeførerkursus og et antal funktionsspecifikke uddannelser inden for signaltjeneste.

• Signalbefalingsmandens nærmeste fører er kommandodelingsføreren.

• Signalbefalingsmanden har sammen med administrationsspecialisten ansvaret for signalgruppen, der består af soldater, som er uddannede i signaltjeneste og samtidig varetager opgaver som for eksempel kører eller sygehjælper.

Læs denne og andre artikler i det nye magasin HJEMMEVÆRNET

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring