Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Fanerne føres gennem gården på Børglum Kloster
​Fanerne førest gennem gården på Børglum Kloster

Mindehøjtidelighed og tegnsuddeling på Børglum Kloster

Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland markerede Danmarks befrielse den 5. maj på Børglum Kloster

06-05-2018
Tekst og foto Informationsofficer Ulla Sørensen-Mølgaard samt foto: Flyvevåbnets Fototjeneste
Markering af Danmarks befrielse, den 4. maj, for 73 år siden begyndte ved Christian Michael Rotbølls grav på Børglum Kloster. Solen varmede de mange fremmødte gæster, hvoraf flere fik en lille tåre i øjnene i forbindelsen med den smukke ceremoni. Godsejer Hans Rottbøll talte om Christian Michael Rottbølls store indsat under anden verdenskrig.

Obestløjtnant Jan Johansen får sig en snak med fanevagterne
Fanerne fra mange af distriktets underafdelinger førte alle gæsterne ned til den smukke gamle stald, hvor festligholdelsen af årets tegnsmodtagere for medlemskab af Hjemmeværnet i 40 og 50 år samt året modtagere af fortjensttegn blev afholdt.

De sidste aftaler i forbindelse med mindehøjtideligheden falder på plads
Årets taler var ejeren af Børglum Kloster, godsejer og kammerherre Hans Rottbøll. Omdrejningspunktet for årets tale var en fortælling om farbroren Christian Michael Rottbøll opvækst og den store indsats han nåede at gøre i sit korte liv.

Der blev taget mange billeder af de flotte faner
Han interesse for sport og konkurrencer medførte, at han blev sendt til Reichsportsfeld i Berlin, hvor han var på idrætskursus i fire måneder.
Hans Rottbøll sagde blandt andet i sin tale:” Her lærte han nazismen og forgudelsen af Hitler at kende og her lærte han at frugte og hade den undertrykkelse til være individuelle mennesker” Efterfølgende kom han til Argentina for at lære mere om landbrug. Han søgte dog straks hjem for at deltage som frivillig til Finland.

Godsejer og årets taler Hans Rottbøll og oberstløjtnant Jan Johansen lægger kransen ved Christian Michiael Rottbølls grav
Hans Rottbøll fortsætter: Han tog til Finland og blev optrænet til skipatruljemand, men kom ikke i egentlig kamp og sluttede sin tjeneste som grænsevagt mod Rusland”.
”Han var i Danmark i 1940 til 1941, og rejste på cykel langs vestkysten for at kortlægge mulighederne for en engelsk invasion.”
I juli 1941 fløj han til England sammen med to andre i et fly, hvor kabinen var fyldt med benzindunke.
”I England blev han efter at være interneret i to uger anerkendt som frivillig og meldte sig frivilligt til – Special Operations Executive, en ny specialstyrkeenhed, der skulle indsættes i de lande de stammede fra, til støtte for modstandskampen der”
”14 dage efter han var blevet nedkastet over Jyderup blev han dræbt. Hans opholdssted var blevet afsløret og dansk politi blev sendt afsted. Han blev skudt i sin lejlighed på Østerbro af to danske politifolk”

Levende musik til fællessangene ved Musikkorps Nordjylland
” i 1949 oprettedes det statslige hjemmeværn vi har i dag”  -  ”De mange frivillige i Hjemmeværnet og det engagement de har lagt og lægger i regioner og kompagnier, er årsagen til den anerkendelse der ligger i, at der jo næsten ikke er det problem i nyhederne, hvor Hjemmeværnet bliver foreslået som løsninger”. 
Hans Rottbøll sluttede af med at sige: ”I dag har vi lejligheden til at sige tak for indsatsen til nogle, der har gjort sig særligt fortjent i deres indsats i Hjemmeværnet. Det er ikke så ofte vi tager os tid til at rose, de der har fortjent den, men i dag er dagen”.

Fanerne dannede en smuk baggrund for arrangement på Børglum Kloster
14 Hjemmeværnssoldater fik 40-års tegn, 15 modtog 50-års tegn.
Fire havde gennem mange år gjort en så stor indsats for Hjemmeværnet, at de fik Hjemmeværnets Fortjensttegn.
Kurt Bojer fra Hjemmeværnskompagni Børglum-Hvetbo
Niels Peter Jensen fra Hjemmeværnskompagni Sindal-Hirtshals                  
Steffen Brun Hansen fra Infanterikompagni Aalborg og
Ole Folden Hyldig fra Politihjemmeværnskompagni Vendsyssel.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring