Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Det nye mærke for, at hjemmeværnssoldaten er certificeret til Beredskabsstyrken 2019

Øvelse GRÅ ULV

Finderup øvelsesterræn danner i weekenden 6-9 SEP rammerne for certificeringsøvelsen til Beredskabsstyrken samt underafdelingernes egen øvelser.

19-06-2018
Tekst Informationsofficer Ulla Sørensen-Mølgaard, foto Peder Frits Nielsen
 
Øvelsen er en erstatning for den brigadeledede uddannelse BLU i Oksbøl, som blev flyttet til Norge.
Major Klaus Billenstein fra Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland fortæller:
Beredskabsstyrken var oprindeligt tiltænkt den "særlige hjælp" til Politiet. Alle kender i dag status på dette. Det ændrer dog ikke ved, at vil man som Hjemmeværnssoldat soldat noget andet og noget mere end de almindelige Hjemmeværnsopgaver i dagligdagen, så skal men forvente at blive kontrolleret/certificeret forud for deltagelse i netop den specifikke opgave. Det er tilsvarende, det vi kender fra deltagelse i internationale operationer. Her skal vi også "godkendes" som enkeltperson og kontrolleres som enhed forud for udsendelse. Vil man derfor lidt mere end det almindelige, bør dette være motivation for alle til at gennemføre certificering - men husk forudsætningerne skal være i orden”
Øvelse GRÅ ULV afvikles som en øvelse, hvor distriktet sætter rammen for aktiviteten, samtidig med at det enkelte KMP har muligheden for at prioritere efter behov.
Klaus Billenstein fortsætter: ”Øvelsen gennemføres i Finderup øvelsesterræn i tre faser
·         Forud for øvelsen: Planlægning, rekognoscering m.v.
·         Fase I: Aktivering og Forskydning
·         Fase IIA: Certificering (Distriktsledet Bevogtningsøvelse)
·         Fase II: Feltøvelse (KMP ledet øvelse jf. KMP egne bestemmelser og behov)
·         Fase III: Forskydning og Deaktivering.
Øvelsen gennemføres i KMP´ernes  operative ramme, hvilket vil sige A-KMP, B-KMP osv.”.
Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland har fået til opgave, at få minimum 130 hjemmeværnssoldater certificeret i 2018. Dette er ikke en særlig opgave for nogle få personer i distriktet, men en opgave vi alle er/skal være fælles om at løse. Derfor tilbydes der, under øvelse GRÅ ULV, en fase IIA, hvor det personel som har forudsætningerne i orden kan blive certificeret med henblik på, at kunne indgå i Beredskabsstyrken 2019. Certificeringen vil have fokus på enkeltmand i rammen af bevogtning. Ser den enkelte eller enheden sig ikke klar til certificering vil der være mulighed for, at gå direkte fra fase I til fase II, som er egen planlagt og gennemført feltøvelse. Certificering tilbydes så i distriktsramme på et andet tidspunkt i 2018 - evt. på anden lokalitet. Den enkelte hjemmeværnssoldats ønske og mulighed for deltagelse i øvelsen skal derfor afstemmes med egne førere og Kompagni ledelse”.
I den næste artikel vil uddannelseskrav for at kunne deltage i certificeringen blive gennemgået samt lidt mere om de emner, som den enkelte soldat vil blive kontrolleret i, herunder hvad der kan blive en stopklods i forhold til at bestå certificeringen
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring