Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Med næsen på slibestenen

Hærhjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland havde lørdag den 12. marts besøg af Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sydøstjylland.

17-03-2016

​Af Allan From, informationsofficer, kaptajn.

Foto og tekst Knud Jørgensen.

 

Gæsterne skulle tjekke distriktets standard som planlæggere. Det kaldes øvelse STØVGAR – oversat Stabsøvelse i Garnison. Staben får næsen på slibestenen – og sved på panden, fordi tidsfristen er stram.
 
Oplæg
Regionen gav befaling. Dermed var situation og opgave kendt. Det handlede om terror og flygtninge. Opgaverne var forskelligartet støtte til politiet. Ved terrorgerningsstedet i København, ved grænsen og som bevogtning af Kolding Storcenter. For at løse alle opgaverne skulle et betydeligt kontingent personel meget hurtigt videreuddannes til det nye i nogle af opgaverne.

Chef for den frivillige STAB, Henrik Skibsted, sveder bravt lige fra starten af.

 


Distriktschef Thomas Pedersen og regionschef Flemming Agerskov og drøfter, om man nu også er på rette spor.

Overvejelser
Indledningsvis blev befalingen splittet op i en masse delopgaver. Derpå analyseret for at stedfæste de styrende elementer og opgaver.
Det viste sig, at videreuddannelse var en af de mest hastende og krævende opgaver. Kunne de rådige instruktører klare opgaven eller skulle de suppleres? Hvor stram skulle tidsplanen være for at opfylde kravene?
Det stod hurtigt klart, at daglig tjenestetid måtte øges betragteligt.
 
Et andet problem, der skulle overvindes var transportkapacitet. Der blev sendt følere ud i flere retninger for at supplere antallet af køretøjer.
 

Stefan Koust og Kirsten Hansen skaffer personel, køretøjer og laver uddannelsesplaner.

 

Løsningsmuligheder

Så skulle modstanderens to mest sandsynlige aktionsmuligheder testes mod distriktets to bedste muligheder for at imødegå modstanderaktiviteter.
Det endte op i en løsning, der blev skåret til af den bedste mulighed. Det arbejde er vigtigt og har afgørende betydning for, hvad chefen beslutter som endelig løsning.



I E-sektionen overvejer Jens Aagaard og Bent Nielsen modstandernes muligheder.

 


Steen Møller Nielsen er travlt beskæftiget med at lave kortskitser.

Befaling
Chefens endelige beslutning udformes derpå til den færdige operationsbefaling, som er kompagniernes handlegrundlag. Den skal være overskuelig, klar og forståelig for alle, der skal udføre den.
 
Den rummer plan for den koncentrerede uddannelse og bestemmelser for, hvad personellet har af magtbeføjelser. Hvordan pårørende til det indsatte personel og den civile befolkning informeres.
Det er vigtige elementer for at styrke det indsatte personels moral og skabe forståelse og tillid hos civilbefolkningen.


Resultatet

Regionen anerkendte stabens måde at håndtere en meget kompliceret opgave med nye udfordringer.
 
Der blev udført et godt stabsarbejde, hvor man ikke lavede samme fejl to gange. Regionen glædede sig over, at den foryngede stab er rigtig godt på vej.
 
Dagens anstrengelser blev bedømt til at være tilfredsstillende med pil opad.
 


 

 




 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring