Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelse Tordensky 2014

Af Arne O. Henriksen,
Stor aktivitet i Jonstruplejren og i området omkring vores hjemmeværnsgård i Høvelte. Øvelse Tordensky løb af stablen d. 23. og 24. maj.

30-05-2014
INGEN ADGANG Jonstruplejren og senere området omkring Høvelte Øvelsesterræn var sikret af bevogtningsstyrken på Øvelse Tordensky 2014 

Øvelse JONEX havde dette år taget navneforandring til Øvelse Tordensky, hvor samarbejdsaftalen mellem FHD og Jonstruplejren igen skulle afprøves.

Scenariet var et forhøjet trusselsbillede med nogle ukendte små grupperinger der truede med terrorhandlinger.

Til denne øvelse, var det primært FAFS KBH der ”var inviteret”. Ca. 80 medlemmer havde valgt denne weekend, til at træne og prøve bevogtning i en skarp situation.

Der var allerede fredag formiddag meget heftig aktivitet for at få de sidste detaljer klar til øvelsen, som gik i luften kl. 18.00.
Til at starte med, blev der oprettet forstærkning af vagten ved hovedindgangen til Jonstruplejren, hvor alle uden ”lovhjemmel” blev forment adgang.

 

ts02.jpg

En ihærdig journalist bliver afvist i hovedvagten

Den, til lejligheden, sammensatte eskadrille blev aktiveret, med opgaven at starte bevogtning af lejren inden for hegnet.
Et moment var en vådeskudsulykke, hvor skuddet ramte i lysken og sårede personen så alvorligt, at vedkommende senere, på hospitalet, afgik ved døden.
Der var endvidere et forsøg på uautoriseret adgang til lejren. Dette blev dog afværget af personellet i hovedvagten.
Tabloidpressen havde fået nys om ulykken og forsøgte at få adgang til lejren, uden dog at få held i deres forehavende.
En gruppe armerede aktivister havde forceret perimeterhegnet og tvunget sig adgang til området – De blev dog hurtig indfanget og overgivet til politiet.
”En flink nabo” havde observeret en forhøjet aktivitet omkring kørsel til og fra lejren og syntes vagterne så så søde og rare ud, så hun ville da gerne byde dem på lidt wienerbrød – Vel unødvendigt at fortælle, at brødet var forgiftet, med hvad deraf fulgte.

Midt på natten til lørdag, dalede aktivitetsniveauet til noget nær nul. Personellet skulle lige have lidt hvil, inde det for alvor gik løs igen. Og om det gjorde? – Jo i allerhøjeste grad.

Flyvevåbnet havde rekvireret oprettelse af feltflyveplads til helikoptere omkring Høvelte øvelsesterræn – det betød at man nu skulle deployere mandskab fra Jonstrup til Høvelteområdet og starte en rensning.
Årsagen var blandt andet at Flyvevåbnet skulle afhente en sending ammo, fra et depot i Fredensborg – sendingen skulle omgående bruges i Jylland og var for stor til at den kunne transporteres ad landevejen – derfor ville man ankomme med helikoptere for at afhente den.

For at sikre at området omkring HELIPAD’en var renset helt og for at støtte personellet på jorden med "eyes in the sky" ville Flyvevåbnet sende 2 fly ind over området. Med på de 2 fly, var 4 hjemmeværnsfolk, som radiooperatør og observatør, der via radio kunne kommunikere med personellet på landjorden og videregive deres observationer fra luften.

Som et ekstra moment, var der flere eksplosioner i området og der var nok at rapportere fra flyene til kommandostationen midt i terænnet.

De efterfølgende heftige kampe, afstedkom herefter at Flyvevåbnet annullerede deres ankomst.

Efter oprydning i Høvelte og returnerede alle i fælles kolonne til Jonstrup hvor der var afslutning på 24 timers heftigt øvelsesaktivitet.

Igen en øvelse, hvor hjemmeværnet beviste at de også var denne opgave voksen.

ts03.jpg
Både Jonstrup og området i Høvelte havde stor glæde af hunde og førere der deltog i vagtstyrken.

ts04.jpg
Fra det ene tårn bliver der holdt øje med hvem der passerer udenfor lejren i Høvelte. 


ts05.jpg
Første reccefly er "ready for takeoff"

ts06.jpg
Udsigt fra flyet over området i Høvelte hvor jordpersonellet var indsat

ts07.jpg
Security Force har fået melding om at der er 5 min. til helikopterne anflyver - området skal være sikret hurtigst muligt.

ts08.jpg
Alle er "klar til at være klar" og flere eksplosioner omkring lejren skærper sanserne hos bevogtningsmandskabet. 

ts09.jpg
Afslutning og debriefing


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224