Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Yellowland


Øvelse-øvelse-øvelse.
Der er opstået fjendtlig situation i et fremmed land og der forventes modstand mod dansk militær deltagelse. Flyvestation Tirstrup spiller central rolle. Særlig ros til Gruppefører 1 for godt arbejde hele dagen.

17-08-2019

Af rekrutteringsspecialist Kirsten Jul

Der er opstået fjendtlig situation i et fremmed land, nærmere betegnet fund af kemiske kampstoffer, og Danmark sætter hjælpetropper ind på lige fod med andre lande. Derfor skal Flyvestation Tirstrup kunne samle egne styrker og modtage andre til afsendelse med hhv. danske og udenlandske transportfly. Der er modstand blandt herboende støtter til det fremmede regime og der er i Danmark gjort fund af kemiske stoffer til sprængning.

Således lyder en del af oplægget til inspektionsøvelse hos Eskadrille 275 Djursland. Flyvestation Tirstrup skal selvfølgelig spille en central rolle i forhold til udsendelse af hjælpetropper. Både danske og udenlandske kampfly forventes at afgå fra Flyvestation Tirstrup, mens materiel skal afsendes fra Thisted.

Derfor iværksætter Eskadrille 275 en storstilet operation Yellowland. Flyvestation Tirstrups operative evne skal sikres, der skal renses for uønsket personel, der skal oprettes AKP (adgangskontrolpost) samt patruljering, ligesom feltflyveplads skal etableres. Der skal forberedes ankomst af personel fra Marine- og Hærhjemmeværn samt fra reserven, der indkaldes ekstraordinært. Tillige oprettes selvfølgelig kommandostation, der planlægges indkvartering af eget personel og ligeledes forberedes forskydning til Thisted, hvor personel skal kunne afløses.

Ikke så lidt endda for en lille eskadrille. Rensning og oprettelse af AKP og feltflyveplads klares på forholdsvis kort tid og snart indløber da også de første meldinger om generende gæster, der bliver aggressive. Politi tilkaldes, men der er ventetid, så tumulter må klares ud fra givne regler for magtanvendelse. Flere hændelser opstår, blandt andet falder hundeføreren om og der iværksættes hjerte-lunge redning, mens ambulance tilkaldes. Samtidig øges aggressiviteten ved AKP og nu kastes bombe mod eskadrillen, som tilbagetrækker, mens både politi og Flyverhjemmeværnets bombeeksperter tilkaldes. Hurtigt ryddes området for bombe og uønsket personel, så AKP kan retableres. Dog varer det kun kort, før nyt bombeangreb finder sted og endnu en tilbagetrækning bliver nødvendig. Efter endnu en rydning og retablering af AKP øges aggressiviteten fra uønskede gæster og en civil anholdelse foretages, mens politi tilkaldes. Alt ender dog godt hen mod slutningen af øvelsen, hvor hhv. ambulance og politi afhenter hhv. en tilskadekommen person og en anholdt uromager.

Har eskadrillen lært noget af øvelsen? Ja da, masser. Vanen tro er der for få frivillige til de mange opgaver, men trods heldagsregn og en del spindelvæv på hjernen hos flere af Eskadrillens medlemmer løses inspektionsøvelsen med et godkendt fra inspektionsteamet. Bombeangreb er jo ikke hverdagskost og nok skal procedurer omkring en kommandostation med rigtig mange meldinger også lige øves lidt mere. Derfor har Gruppefører 1 da også haft sit at gøre, men har løst opgaven til stor ros fra både inspektionsteam og egen eskadrille.

Tilbage står nu en grundig evaluering af inspektionsøvelsen, som skal udmøntes i træning og uddannelse fremover. Og øvelsen er gennemført med minimumsomkostninger, da alle jo er frvillige og "bomberne" ikke-eksisterende. Kan man ønske sig mere?

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring