Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Julen 2023

Nu sænker julefreden sig forhåbentligt over os alle og man kan tænke tilbage på året 2023.

20-12-2023


Den tragiske krig i Ukraine har fyldt meget i 2023. Vi er vidne til kampen om territorie, hvor det nu syntes at bølge lidt frem og tilbage uden afgørende ændringer. Kampene er både præget af teknologi på et højt plan med f.eks. droner og med mere velkendt almindelig militære discipliner.

 

7. oktober kom der en chokmelding om Hamases angreb på Israel, en begivenhed som de fleste kalder en terroraktion. Israel svarer igen med operation Jernsværd og erklærer hermed krig mod Hamas og en civilbefolkning der er udsat for krigens rædsler.

 

Al krig er forfærdelig og de menneskelige tab og lidelser er meget skræmmende. Vi kan konstatere, at krige i moderne tid stadigvæk forekommer og at vi skal se ind i sikkerhedspolitikske begivenheder der også påvirker situationen herhjemme selvom de sker langt væk. Vi er vidne til forfærdelige situationer som man håber bliver løst snart.

 

Jeg mener derfor, på baggrund af den sikkerhedspolitiske situation, at det er endnu mere nødvendigt med et stærkt forsvar og hermed også et stærkt HJV.

 

Vi bidrager alle til at give HJV styrke og relevansen er understreget i opgaverne, ikke kun de militære opgaver, men også støtten til det civile samfund. 

 

Vores hjemmeværnsliv skal være til gavn for os selv, for samfundet og det skal give mening. Netop disse kvaliteter jeg finder vi er gode til at sikre i HVF 366 og vi har ikke siden koldkrigsperiode været mere relevante. 

 

Igen i år syntes jeg at flotillen har haft et stærkt aktivitetsniveau, et niveau vi godt kan være tilfredse med. Vi har løst alle de opgaver vi er blevet stillet over for.

 

Begge divisioner har arbejdet med opgaverne hele året og har gennemført alt det planlagte og også alle de opgaver der meldte sig med kort varsel. Igen viser det en samlet robusthed som fungerer, og vi skal arbejde for at øge denne robusthed.

 

I år gennemførte vi en sommerfest. Jeg syntes det var en stor succes, det var en festlig dag med god spise i form af pølser af mange slags og festlige konkurrencer i "militære discipliner" som afstandsbedømmelse og håndgranatkast og civile discipliner som alm. viden. 

 

Stor tak til Jan Majoros, støtteforeningen og de mange hjælpere på dagen. Jørgen Larsen og fruen var den samlede vinder af konkurrencerne – jeg tænker de vil have revanche og at de skal udfordres i 2024.

 

Jeg vil fremhæve vores A-øvelse, øvelsen hvor flotillens parathed bliver afprøvet. Først selve alarmeringen, her ville størsteparten af flotilles aktive medlemmer kunne stille, bestemt et tilfredsstillende resultat.

 

Selve øvelsen hvor der blev afprøvet en række elementer af de discipliner vil skal se ind i, i fremtiden, dels de nye opgaver det forventes at vi kan håndtere og dels vores egen evne til at varetage opgaver vedr. lokal bevogtning, støtte til skibet i forbindelse med besætningsskifte under skærpede forhold, logistikopgaver der går længere end tidligere

 

Den 20 – 21 oktober oplevede vi endnu en storm, men som udviklede sig til stormflod i det sydlige Danmark og en meget høj vandstand der bragte store ødelæggelser med sig i hele dette område. I Brøndby Havn måtte skibet beskyttes og dermed bemandes i 3 døgn og typisk for jeres indstilling kunne man jo lige se efter alle de andre både i havnen. Super godt gået, en fantastisk indsats som også høstede ros fra havnen. DMI har igen varslet for farligt vejr her før jul og dette er situationer der desværre sikkert vil komme oftere end vi har været vant til.

 

Jeg tænker, at fremtidens forventninger til opgaver som MHV skal løse vil blive endnu tydeligere i flotillens aktiviteter i 2024. Der er meget vi skal øve os i og der er meget der skal forberedes, det kan kun bliver spændende.

Af festlige tiltage kommer, ud over vores egen sommerfest, fejringen af HJV 75 års jubilæum – vi kender endnu ikke til detaljerne, det vil fremkomme når vi er blevet orienteret.

 

Som afslutning ser jeg nu frem mod et nyt år hvor vi i flotillen sammen skal levere godt og relevant hjemmeværnsarbejde, med gåpåmod, vilje og selvfølgelig altid med jeres sædvanlige positive indstilling til de opgaver og udfordringerne vi bliver stillet over. Vigtigheden af et velfungerende hjemmeværn og især en velfungerende flotillen til støtte for samfundet er blevet endnu tydeligere. Vi er et robust bidrag til, at vi alle i Danmark kan føle os sikre. 

 

Jeg vil ønske jer alle i flotillen og jeres nærmeste en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår. Tak for igen at yde en helt fantastiske indsats i 2023.

 

Jeg glæder mig til at vi alle mødes igen i 2024.

 

Claus Friis

FH HVF 366

  

  

 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring