Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

SAMEX 2024 BES 3

MHV 802 CARINA deltog lørdag d. 16. og søndag d. 17. i øvelsen SAMEX 1, der afvikledes i et øvelsesområde i Øresund ud for København og syd for Amager.

29-03-2024

​​

I øvelse deltog yderligere KUREREN fra Køge, HVIDSTEN fra Holmen, ANTARES fra Skovshoved og FÆNØ ​fra Helsingør. Alle fartøjsbesætninger mødtes lørdag morgen kl. 0750 til mønstring på Holmen øvelsesstaben. 


Oplægget til øvelse var, at civile skibe og fiskefartøjer fra Rødland i stigenden grad besejler Øresund med henblik på at agere indhentningsplatform for oplysninger om skibs- og flytrafikken til og fra København og med henblik på at konstatere kapaciteten af farvandsovervågningen i området. 


Øvelsen havde fokus på farvandsovervågning, herunder dokumentation, bl.a. ved fotooptagelse og rapportering til national overvågning.


Fartøjsførerne, Næstkommanderende og Kommunikationsgasterne blev om formiddagen briefet om øvelsen og fik herunder et mindre foredrag fra Flyvevåbenets Fototjeneste omkring fotodokumentation. Den øvrige del af besætningen deltog samtidig i forskellige øvelser vedrørende gennemgang af fartøj efter havari og efter tilskadekomne.


Kl. 1300 var der afgang fra Holmen og alle fartøjer forlagde til øvelsesområdet. CARINA blev tildelt den sydlige del af området syd for Saltholmen. Overvågningsøvelsen varede frem til kl. 2000. I løbet af dagen blev de enkelte fartøjer på skift udpeget til, at være fartøjer fra Rødland, som skulle udvise mistænkelig sejlads og adfærd, der påkaldte sig øget overvågning fra egne fartøjer, som så skulle observere dette, dokumentere det ved foto og indrapportere det.


Lørdag eftermiddag havde CARINA fået en ekstra opgave, idet Landsdelsregion ØST v/ Københavns Vestegn fra hærhjemmeværnet afholdt øvelse ved Avedøreværket og dets havn. CARINAs gummibåd skulle forsøge at sejle uset ind i Avedøreværkets havn, der var bevogtet af hærhjemmeværnet. CARINA fik afsendt sin gummibåd med fører og gast. Gummibåden havde p.g.a. forholdsvis hård sø over 1 times sejlads ind til Avedøreværkets havn. Det lykkedes CARINAs gummibåd, at snige sig helt ind i værkets inderhavn, før gummibådens tilstedeværelse blev erkendt. Super godt sejlet af gummibådsføreren og gasten.


Søndag gik den overordnede SAMEX øvelse ud på at øve havari og slæbning. CARINA havde dog fået tildelt en særlig opgave. Den skulle igen støtte Landsdelsregion ØST v/ Københavns Vestegn enheder i Avedøreværket med deres øvelse. På Holmen modtog CARINA derfor 10 figurenter fra hær- og flyverhjemmeværnet og 2 sminkører, der under forlægningssejlads til ud for Avedøreværket, blev sminket som svært sårede efter et simuleret drone/bombeangreb på CARINA. 


CARINA sendte nødmelding til kommandoen på Avedøreværket og sejlede ind til havnen, hvor vi blev modtaget talstærkt af hærhjemmeværnet, der skulle danne sig et overblik over fartøjets skader, antal tilskadekomne og iværksætte livreddende førstehjælp m.v. Der var herunder stor aktivitet på CARINA. 


For at "stresse" hærhjemmeværnet yderligere, afgav CARINA konstant støj fra tågehorn, klokke ligesom der var sat gang i brandsluknings systemet og åbnet for brandhydranterne, så der fossede vand ud på dækket.


Efter denne støtte til hærhjemmeværnet sluttede CARINAs deltagelse for så vidt i SAMEX og vi returnerede til egen Basehavn, hvorfra deltagerne i minibusser blev kørt tilbage til Holmen, hvor der var en afsluttende evaluering på øvelsen. 


Stor tak fra fartøjsføreren for deltagelsen i øvelse og ikke mindst til de "lånefolk" fra flotillerne i Dragør, Holmen, Skovshoved og Helsingør, der gjorde det muligt for CARINA​ at deltage i øvelsen. Alle har givet udtryk for, at øvelsen var lærerig og relevant i forhold til den aktuelle sikkerhedssituationen i Europa. 


M.v.h. 


LT Jørgen Hansen





Billedfremviser ‭[2]‬

Billedfremviser ‭[1]‬

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring