Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelse Night Hawk 2014 - Arkivfoto: Jægerkorpset
Øvelsen, der har fundet sted hvert andet år siden 2000, får i år deltagelse af mere end 1.300 soldater fra syv forskellige lande. Arkivfoto udlånt af Presse- Og Informationscenter ved Night Hawk 2014. 

Øvelse for specialoperationsstyrker får massiv støtte af Hjemmeværnet

[HJK] Øvelse Night Hawk, der blev skudt i gang i går, er den største øvelse for specialoperationsstyrker på dansk jord nogensinde. Hjemmeværnet stiller med mere end 600 soldater.

23-09-2014
Af Hjemmeværnskommandoen

Øvelsen har udgangspunkt på Flyvestation Aalborg og Flådestation Korsør og de godt og vel 1600 deltagende soldater vil blive støttet af Hjemmeværnet, der leverer hjemmeværnssoldater som figuranter fra hele landet og i hele tidsrummet øvelsen finder sted (22 september – 03 oktober).

Lige nu er det over 600 soldater, som Hjemmeværnet støtter med under denne spændende og store øvelse. Disse skal agere figuranter og indspil i løbet af de ca. to uger, som øvelsen varer.

En af de vigtige støtter som Hjemmeværnet leverer under øvelse Night Hawk er SSR (Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni), der er Hjemmeværnets specialstyrke og som er vant til at støtte de danske specialstyrker.

Derudover er Hjemmeværnet også repræsenteret i både øvelsesledelsen og i Presse- og Informationscentret, som er placeret på Flyvestation Aalborg.

Selve øvelsen
Øvelsen, der har fundet sted hvert andet år siden 2000, får i år deltagelse af mere end 1.300 soldater fra syv forskellige lande. Der deltager styrker fra både hær, søværn og flyvevåben og øvelsen støttes af mere end 35 forskellige fly og helikoptere.

Formålet med Night Hawk 2014 er at øve stabene i de fem Special Operations Task Groups samt Flyvevåbnets Special Operations Air Task Group i at analysere komplekse situationer, træffe beslutninger, planlægge, udgive ordrer og gennemføre operationer.

Danmark deltager med to stabe og i alt mere end 200 soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset. Også Hjemmeværnet deltager med flere enheder, herunder Hjemmeværnets Særlige Støtte- og Rekognosceringskompagni.

”Tidligere har vi primært trænet specialoperationerne, men blandt andet på grund af indsættelse af danske specialstyrker i internationale operationer, har vi erkendt vigtigheden af også at øve analyse- og planlægning. Det sætter vi i år særligt fokus på og derudover lægger vi ekstra vægt på at øve enhederne i at samvirke med og udnytte de andre militære kapaciteter, der er i specialstyrkernes operationsområde,” fortæller generalmajor Michael A. Lollesgaard, der er Chef for Danske Division og leder af Øvelse Night Hawk 2014. Specialenhederne vil også træne udførelsen af operationer, og skal blandt andet løse opgaver som befrielse af gidsler, tilfangetagelse af fjendtlige militsledere og andre kriminelle, samt en række andre specialoperations opgaver.

Stor udenlandsk deltagelse
Øvelsens nye fokus skal ses i lyset af beslutningen om at styrke specialoperationskapaciteten i dansk forsvar ved etablering af en særlig specialoperationskommando. Den nyudnævnte chef for kommandoen, Jørgen Høll, der 1.oktober tiltræder sin nye stilling, siger:

”Det er en fantastisk spændende øvelse, som jeg glæder mig meget til at følge. Den store deltagelse fra udlandet vidner om det professionelle arbejde, som Jægerkorpset igennem mange år har gjort med opbygning og udvikling af denne øvelse. Med Danske Divisions overtagelse af rollen som øvelsesleder, føjer vi en ny og spændende dimension til øvelsen. Det bliver nogle meget udfordrende uger for de deltagende enheder”, siger den kommende chef.

Øvelsen omfatter også en certificeringsøvelse af Flyvevåbnets Special Operations Air Task Group. Målet er, at Flyvevåbnet efter øvelsen kan melde til NATO, at Danmark kan lede en specialindsats på dette felt, hvis behovet opstår.

Øvelse Night Hawk 2014 vil omfatte operationer til lands, til vands og i luften over det meste af Danmark. Selvom en stor del af øvelsen gennemføres i militære øvelsesområder, vil der også være brug for at tage civilt terræn i brug. Det vil kunne medføre kortvarig støj og gener for civile beboere i de områder, hvor øvelsen finder sted.

FAKTA OM ØVELSE NIGHT HAWK 2014:
  • 22. september - 3. oktober 2014
  • Mere end 1.300 soldater fra syv forskellige nationer deltager i øvelsen, der støttes med både helikoptere, fly og skibe.
  • Danmark deltager med to såkaldte Special Operations Task Groups fra henholdsvis Jægerkorpset og Frømandskorpset med mere end 200 soldater.
  • Derudover deltager enheder fra Hjemmeværnet, herunder Hjemmeværnets Særlige Støtte- og Rekognosceringskompagni.  
  • Enhederne indsættes i en bred vifte af opgaver – blandt andet befrielse af gidsler, tilfangetagelse af fjendtlige millitsledere og andre af modpartens kriminelle

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring