Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

HNS Esbjerg

I disse dage gennemføres der endnu en Host Nation Support (HNS) opgave i hjemmeværnet.
Alle vores MFP-enheder har deltaget sammen med HVF 131. Derudover har der været personel fra andre flotiller til at støtte vores MFP’enheder.

03-05-2023

Foto og tekst: Jess Abrahamsen

HNS er en aftale mellem en NATO-allieret og et værtsland, der giver NATO-allierede adgang til ressourcer og faciliteter i værtslandet, når de opererer i det pågældende område.

Forsvaret (herunder hjemmeværnet) løfter ikke denne opgave alene. Politi, lodser, slæbebåde og andre civile virksomheder er med for at Danmark kan løfte denne opgave.

Med baggrund i den politiske situation ser det ikke ud til, at denne opgave bliver mindre i de kommende år og vi skal kunne løse opgaven i en række forskellige danske havne.

Inden allierede fartøj anløbsforholder dansk havn, så skal havnen sikres og området bliver et midlertidigt militært område, som kan sammenlignes med en flådestation eller kaserne.

Hærhjemmeværnet tager sig af landområdet og sørger for, at der ikke kommer nogle uvedkommende ind den vej fra.

Marinehjemmeværnets opgave er fra kajkanten. Men inden vi bevæger os ud i havnebassinet så har søværnet været i gang med sikring af det der er under overfladen.

Dette sker flere dage før fartøjet ankommer, er havnebassinet overvåget og afspærret for de fartøjer der ikke har fået lov til at komme ind.

 

 

Inden det allierede fartøj bliver eskorteret i havn bliver alle briefet om opgaven.  Det er ikke kun hjemmeværnet der bliver briefet. Lodsen, skibscheferne fra slæbebådene, politiet og repræsentanter fra søværnet var også til stede mens MFP gennemgik opgaven på terrænbordet.   

 

​Marinehjemmeværnets fartøjer og gummibåde fylder ikke ret meget i forhold til de transportskibe der anløber havnen, men de yder et godt bidrag til sikringen af området og besejlingsfarvandet.

Transportskibet der kommer ind, er for nuværende noget at det største der kan anløbe Esbjerg havn og er længere end den anbefalede størrelse.



Dette giver også ekstra udfordringer da sejlløbet stort set er samme bredde som skibet og der vil under indsejlingen ikke kunne komme andre skibe ud af havnen.

 


Der bliver sørget at mindre fartøjer ikke kommer ud og forstyrre indsejlingen, og hvis de ikke forstår det ved en venlig henvendelse fra os, så er der nogle MARSIKPOL folk i nogle af gummibådene (særlig uddannet maritim enhed i politiet), der gerne vil være pennevenner med dem.

 

​Havnen blev afspærret og den militære udrustning kunne begynde at blive losset.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring