Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Støvler, fødder og tøj

En soldats kampkraft er afhængig af mange faktorer. To garvede soldater delte ud af deres erfaringer vedr. påklædning og specielt fødder.

25-02-2018
Så fik vi styr på støvlevalg, fødder og korrekt varm påklædning

Carstenfødder.jpgCarsten Petersen havde i dagens anledning støvler på bordet. Støvlen skal først og fremmest passe til ens fødder. Om muligt skal støvlen have en skarp kant på langsiden, så du nemmest ​kan stå fast på skrænter. Herudover var det vigtigste indersålen og ikke mindst at have 2 sæt, så der kan komme en tør sål i støvlen en gang i døgnet.

Strømer er et kapitel for sig. INGEN bomuld i strømperne, da de holder mest på fugten og dermed "falder effekten af bomulden sammen". Uld og formsyet strømer er optimalt valg.Igen skal der være skiftestrømper til stede. 

Børge Madsen tog herefter over, med en detaljeret gennemgang af hvordan fødderne plejes i forbindelse med march. Vigtigste forberedelse er ingen hård hud og korrekt klippede tånegle. Er ens erfaring, at der alligevel altid vil komme vabler, er det med at tape op forebyggende. Tenso virker for Børge. Skulle man bruge compete, er det vigtigt, at tape den fast med tenso, da den ellers vil rulle. Husk talkum både før og efter montering og at RULLE sokkerne på, så kanterne på tapen ikke folder.

Vabler.jpgKommer der alligevel en vabel, er det vigtigt hurtigt at få den behandlet. Sidder den under foden og skal punkteres, er det vigtigt, at det trekantede hul prikkes i kanten af vablen nærmest tærerne. Det betyder, at væsken kan komme ud under gang. Vi blev også instrueret i at sy en "knaptråd" igennem vablen og knytte en knude. Det vil sikre, at væsken kan sive ud af vablen. 
Renlighed, renlighed og renlighed. Er det blevet til en blodvabel, anbefales at få den tilset af SAN-vagten. Huskerådet er her, altid at have plasticposer med, som kan puttes omkring fødderne under brusebad.(Ingen genbrug) Det kan hjælpe meget mod infektion.

CarstenTøj.jpg
Så overtog Carsten Petersen igen. Her fik vi genopfrisket 3-lagsprincip-pet i varm påklædning. Igen er det vigtigt at holde bomulden fra huden. Uld eller svedtransporterende stoffer inderst, et isolerende lag og varm underbeklædning. Herefter så vi på pakning af ryksæk, og vigtigheden af at pakke i mindre vandtætte pakker. Hav pakkerne de samme steder hver gang.

Nedkæmpliggende.jpgI løbet af indlægget kom vi også forbi, hvorledes en person, som bruger den samme rute omkring en bevogtning, nemmest og ubemærket tages ud fra liggende stilling og v.h.a. kniv.

For medlemmer af kompagniet er der flere billeder på facebook.

/I.Olsen​
​​​​​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring