Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Billedet er fra orkanen i 1999, men kunne meget vel være fra i dag.

To storme, og en orkan

Hvad senere sker, er at orkanen Heidi kommer ind ude fra Vest med utrolig fart. Vindhastighed oppe på 40 km/t. Hvordan tingene udvikler sig lige nu er svært og sige. Selve denne øvelse er en papirøvelse, men situationen kunne meget vel tænkes virkelighed.

21-03-2015
Af OS Carsten Østergaard, HIST, STHVK-MVJ.

Totalforsvarsregion Nord- og Midt (TRNM) træner i weekenden den 20. til 22. marts 2015 Hærhjemmeværnsdistrikt (HD) Østjylland, Nordjylland samt Lokalforsvars afsnittet (LFA) med Deres årlige StøvfeltFastansat personel, reserveofficer fra LFA og frivillige fra Stabskompagni Midt- og Vestjylland er mødt ind i denne weekend for og kører modspil mod distrikterne og LFA

For TRNM havde øvelsen 2 formål, det ene var at øve LFA og HD’s PLAN og OPS centre, og det andet var at få disse til at bruge og virke i Sitaware/WebCOP. En side gevinst for mandskabet i OPSC TRNM, var en utrolig stor lære inden for brugen af Sitaware/WebCOP.

Untitled-1 copy.jpg
​Stiuationskort fra StiaWare/webCOP

Sitaware er elektronisk situationskort, journalføring og kommunikation på intranet (FIIN), og WebCOP er en webbasseret udgave af Sitaware, dog uden journal. Ved at bruge disse værktøjer, har LFA, HD og TRNM mulighed for med det samme at se, hvor der er indsat eller skal indsættes tropper, eller hvor evt. marsruter er ufremkommelig. Eksemble LFA’s OPSC i Skive, vil gerne have en deling til Hirtshals. For at finde den bedste vej, har de før skulle forespørge ved TRNM, men med Sitaware/WebCOP har de nu mulighed for, at se hvor HDNJY har vejspærringer pga. fladefald, endvidere har man også mulighed for, at se hvad TRNM evt. har planlagt for evt. lukning af bestemte områder. 

Der sker en hel masse aktiviteter med indspil fra regionen som distriktet skal operere ud fra. Setuppet er en noget større naturkatastrofe i Nord, Øst og Vestjylland.
Situationen er den, at en kraftig storm har ramt Jyllands østkyst og har fået navnet Frits.  Hjemmeværnet er sat ind på, at stoppe de enorme vandmasser der truer med og oversvømme en række kystbyer langs østkysten.

Dernæst starter en ny storm ude ved Vestkysten og den truer med og sende ernorme vandmasser ind i Limfjorden. Byer som Lemvig, Struer, Løgstør og Skive er truet med højvande omkring havne afsnittende. Beboelses områder i de ramte byer er i gang med evakuering af borger. Hjemmeværnet er også her indsat.

Da situationerne er under korntrold og stormene har lagt sig sker der en ny situation. Et russisk tankskib med 50000 tons råolie er knækket sammen ude i Nordsøen og truer med og ramme den Jyske Vestkyst. Beredskabscenter Herning og Thisted er i allerhøjeste alarm beredskab og har indsat al disponibel personel og samtidig er LFA-Lokalforsvarsafsnittene er alarmeret og hjemsendte værnepligtige er indsat til miljøbekæmpelse ved Vestkysten. Beredskabscenter Syd er i beredskab.

Hvad der senere sker, er at orkanen Heidi kommer ind ude fra Vest med utrolig fart. Vindhastighederne er oppe på 40 km i timen. Hvordan tingene udvikler sig lige nu er svært og sige. 

STUDDIII.jpg
3 STHJ modtager indkommende signaler, som formidles til til resten af OPSC, underledelse af VO KP Bjarne Høngaard Jeppesen​. FOTO : Carsten Østergaard

Selve denne øvelse er en papirøvelse, men situationen kunne meget vel tænkes og være virkelighed. Ved endex kunne man konstater, at alt gik godt. HD og LFA reagerede som forventet og lidt mere til, hos TRNM kunne man være stolt af sig selv, for på trods af mandefald til influensa, lykkedes det alligevel at levere varen. Som altid ved øvelser af denne type, er der altid plads til forbedringer, så der vil i STHVK-MVJ blive lagt store kræfter ind på efteruddannelse indtil næste øvelse, med hovedvægten på det nye og spændende SitaWare/WebCOP. Kunne du/i tænke jer, at vide/lære mere om dette, så er i velkommen til at rette henvendelse til trnm-df@hjv.dk. 

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring