Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foto: Patruljeuddannelseskompagniet



I felten med patruljesoldaterne

I efteråret 2023 fulgte Sine (frivillig i S9) Hærhjemmeværnsdistrikt Østjyllands patruljesoldater, igennem deres uddannelse og optagelse af nye medlemmer i Patruljeuddannelseskompagniet. Hun fortæller her om sine oplevelser.

07-03-2024

Som en del af min uddannelse, i pædagogisk antropologi, skulle jeg på feltarbejde, for at indsamle empiri til mit kandidatspeciale. Jeg fik mulighed for at følge patruljesoldaterne, igennem deres uddannelse, samt optagelse, af nye medlemmer. Jeg blev enormt betaget af det særlige fællesskab og sammenhold som patruljesoldaterne har, hvor de først og fremmest er fagligt dygtige soldater, men de er også utrolig imødekommende og opmærksomme på hinanden. Som antropologi-studerende var jeg netop optaget af fællesskabet, samt hvilke normer og værdier der regulerer adfærd og holdninger i dette specifikke fællesskab.

Den militære faglighed er høj i Patruljeuddannelseskompagniet. Mange af patruljesoldaterne er rutinerede og har lagt enormt mange timer i uddannelse. Det betyder også, at der er en forventning om, at nye medlemmer har en militær faglighed - eller som minimum er indstillet på, at indlæringskurven er stejl og der skal lægges rigtig mange timer i uddannelse. Imellem linjerne betyder det, at den enkelte patruljesoldat skal være afklaret med sit bagland (familier, venner, arbejde mm.) for at sikre det mentale overskud til at uddanne sig til patruljesoldat. Det handler nemlig om at besidde et mentalt og fysisk overskud, som kan kanaliseres ind i det fællesskab, og de opgaver, som netop er ret unikke for patruljeuddannelseskompagniet.


Der er en række implicitte forventninger til nye medlemmer; Du skal være positiv, ærlig, have "gå-på" mod, og viljestyrke. Det betyder også, at man skal være opsøgende, og man skal være en holdspiller. At være ærlig, handler om, at man skal kunne stole på hinanden – det betyder også at man skal være i stand til at bede om hjælp og være oprigtig nysgerrig på sine kammerater. Hvis man er villig til det, og besidder de egenskaber, så bliver man til gengæld en del af et ret unikt fællesskab. Et fællesskab som er kendetegnet ved dét, man også kan betegne som korpsånd.

Alt dette kan virke afskrækkende på nogen. Men jeg oplevede det tværtimod som utroligt meningsfyldt. Jeg udviklede mig meget i løbet af de måneder jeg fulgte patruljesoldaterne. Jeg deltog i deres afprøvning – en slags "optagelsesprøve" som foregår over et par dage. Her får de nye medlemmer mulighed for at finde ud af, om patruljevirket er noget for dem, samt hvor deres udfordringer og styrker er – i relation til patruljevirket. Det var en udfordring – men også en virkelig god oplevelse. Jeg lærte noget om mig selv, på samme tid med, at jeg fik indsigt i patruljevirket og blev en del af fællesskabet. At arbejde med sig selv, at turde udfordre sig selv, på samme tid med, at man dygtiggør sig, er vigtige kompetencer. Det kan også komme én til gode i hverdagen, på studiet eller arbejdsmarkedet, og som menneske i det hele taget. Så hvis man går med overvejelser om, hvorvidt patruljevirket er noget for én eller ej, kan jeg kun anbefale at man kaster sig ud i det. Det gælder både kvinder og mænd!

For mit eget vedkommende, er jeg nu i gang med at skrive mit kandidatspeciale. Det er en lang og, til tider, uoverskuelig proces. Men jeg gør faktisk brug af nogle af de mentale værktøjer, som jeg fik igennem feltarbejdet ved patruljen. Personligt er jeg nok heller ikke færdig med patruljevirket. Jeg kan virkelig anbefale, at man søger til patruljen, hvis man går med en drøm om at udfordre sig selv, dygtiggøre sig som soldat, og blive en del af et særligt fællesskab. For, ud over at være en spændende uddannelse, så er det også nogle fantastiske mennesker og et unikt fællesskab.

/ Sine Lysdahl Jensen

Få mere at vide om Patruljeuddannelseskompagniet på deres Facebook her:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064726206680

Patruljeuddannelseskompagniet holder informationsaften den 20. marts kl. 19:00 på Holmstrupgårdvej 22, 8220 Brabrand, skal du med?

Så tilmeld dog her: https://www.facebook.com/events/733390448891507/

​ 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring