Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Det amerikanske skib ARC Independence ankommer til Aarhus havn.
(Foto: Frederik Kirial, HDEJY S9)

Hjemmeværnet står forrest i dansk værtsnationsstøtte

For første gang nogensinde er Aarhus netop nu i færd med at lægge havn til dansk værtsnationsstøtte, hvorfra Hjemmeværnet står forrest til at imødekomme og bevogte de nyankomne amerikanske styrker.

25-01-2023

​​Af Frederik Kirial | HDEJY S9

For første gang nogensinde er Aarhus netop nu i færd med at lægge havn til dansk værtsnationsstøtte, hvorfra Hjemmeværnet står forrest til at imødekomme og bevogte de nyankomne amerikanske styrker. Mandag den 16. januar klokken 06:30 ankom ARC Independence, et 228 meter langt fragtskib under amerikansk kommando fra NATO's transport flåde, til Aarhus havn, fyldt med militært materiel i forbindelse med rotationen af amerikanske enheder til Operation Atlantic Resolve – USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa. Operationen, som nu for første gang involverer Aarhus, har i en årrække haft til formål at demonstrere USA's evne og vilje til at forstærke NATO og alliancepartnere i Østeuropa med kampstyrker. Det amerikanske skibs ankomst har betydet en del forberedelse, planlægning og koordinering mellem en række af enheder, heriblandt Forsvarskommandoen, Østjyllands Politi, Aarhus Havn og US Armored Brigade Combat Team - en koordination som Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland har stået i spidsen for. 

En skarp opgave i Hjemmeværnet

Som et led i forberedelserne til Danmarks bidrag og rolle som Host Nation Support, har Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland, i samspil med Marinehjemmeværnet og Østjyllands Politi, foranstaltet et midlertidigt militært område på Aarhus havn for at tilvejebringe, sikre og forbinde de amerikanske styrkers ankomst. Oprettelsen af det militære område har, ifølge kaptajn Steffen Olesen, chef for Operations- og Planlægningssektionen ved distriktet, været en essentiel del i de indledende forberedelser og udgør nu det område hvori USA's 600 materielle enheder, heriblandt hjulkøretøjer, bæltekøretøjer og containere, står indkvarteret. 

Eftersom Hjemmeværnet er det udførende led i denne operation, er det også os der foranstalter forbindelsesvirket både til amerikanerne, men også til alle de myndigheder der skal støtte og blive en del af operationen” forklarer Steffen Olesen, som i sit virke som ledende forbindelsesofficer lægger vægt på vigtigheden bag Hærhjemmeværnsdistrikt Østjyllands funktion i værtsnationsstøtten. 


Kaptajn Steffen Olesen, chef for Operations- og Planlægningssektionen. (Foto: JFE, HDEJY S9)

Velvidende om at der ikke er krudt og kugler der flyver omkring os, så er det en skarp opgave der berettiger Hjemmeværnets kompetencer og den opgaveløsning, der bliver leveret. Hvis hæren skulle stå for det hele selv, ville de blive nødsaget til at prioritere andre opgaver væk, derfor er det de rigtige mennesker der løser opgaven, og de løser den rigtig godt”, fortæller han.

Et tiltagende samvirke med Hjemmeværnet og det øvrige forsvar

Hjemmeværnet har i en lang årrække været med til at løfte nationale såvel som internationale opgaver i samspil med det øvrige forsvar og myndigheder; et samarbejde der med stor sandsynlighed vil stige i takt med Hjemmeværnets voksende portefølje af tilfredsstillende opgaveløsninger og forsvarets udfoldelse.



Amerikansk materiel aflæsses af fragtskibet, ARC Independence. (Foto: JFE, HDEJY S9)

I forbindelse med at Forsvaret løser internationale opgaver, er der nogle opgaver de ikke kan, eller vil, prioritere. Jeg tror vi allerede i år vil erkende at flere opgaver vil blive tildelt til Hjemmeværnet, både indenfor og udenfor landets grænser, da vi allerede indenfor de sidste to år har set en større opblomstring på dette område” forklarer Steffen Olesen. 

Hjemmeværnets arbejde i forbindelse med modtagelsen af det amerikanske skib har tiltrukket opmærksomhed fra hele landet, hvorfra Jacob Bundsgaard, Aarhus’ borgmester, og Jacob Ellemann-Jensen, Danmarks forsvarsminister, besøgte og overværede begivenheden. Den opmærksomhed er vigtig, da den på alle måder viser Hjemmeværnets kapacitet som organisation og skaber et fundament for fremtidige opgaver til Hjemmeværnet, forklarer Steffen Olesen.


 
Soldater fra Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland bevogter det midlertidige militære område.
(Foto: JFE, HDEJY S9)

Det at den nyligt udpegede forsvarsminister kommer forbi og ser udførelsen, og bliver introduceret til vores arbejde, indikerer vigtigheden af vores operation. Det betyder, at vi får lov til at plante det første frø – og det er tit de første frø, der vokser hurtigst og størst”. 

Materiellet fra det amerikanske skib forbliver i Hærhjemmeværnsdistrikt Østjyllands varetægt indtil det i slut januar bliver transporteret videre ud til sin endelige destination i Østeuropa. 

>> Vær med til at gøre en forskel, bliv en del af Hjemmeværnet på www.vistillerop.dk


Amerikanske soldater overleverer deres materiel i Hærhjemmeværnsdistrikt Østjyllands varetægt.
(Foto: Frederik Kirial, HDEJY S9)

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring