Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Arkivfoto

21.30 ringer telefonen - det brænder og politiet har brug for hjælp


Et hus i Randers brænder. Indsatslederen forudser tidligt, at der er brug for hjælp, så der bliver ringet til vagthavende ved Hjemmeværnet i Østjylland. I løbet af få minutter er Politihjemmeværnskompagni Randers aktiveret.

09-01-2019

​Af SG K. Gunnestrup (S9 HDEJY) | Foto: POHVK Randers

Kaptajn Claus Truelsen, chef for Politihjemmeværnskompagni Randers, modtager opkaldet fra vagthavende officer omkring 21.30 tirsdag aften. Et hus brænder, slukningsarbejdet er igangsat men det kommer til at stå på i nogle timer. Der er brug for Hjemmeværnet.

Alarmering helt efter bogen
Når vagthavende officer ved distriktet får en opringning fra Østjyllands Politi gælder det om at prioritere og træffe beslutninger. Hvilken opgave skal løses, hvor er det henne og hvad er omfanget? Det nærmeste kompagni med de rette kompetencer skal aktiveres, og det er hvad der sker denne tirsdag aften. 

Når der udbryder brand og Hjemmeværnet aktiviseres for at støtte politiet med afspærring og den senere bevogtning sker det fordi, at det skal sikres, at intet kommer ud af området og ingen – uden den rette autoritet, får adgang. Branden kan være påsat og indtil det er be- eller afkræftet lyder opgaven på bevogtning af et gerningssted.   

Fra pyjamas til uniform
Kaptajn Claus Truelsen fortæller at han, da hans kompagni aktiveres, hurtigt tager kontakt til indsatslederen på stedet for at få et indtryk af situationen. Det vurderes, at opgaven kan løses af tre politihjemmeværnssoldater, der til gengæld skal forudse at bruge en hel nat på gerningsstedet.

I løbet af en halv time er soldaterne samlet, og går altså fra det ene øjeblik at stå med benene i pyjamasbukserne til det næste at stå i deres uniform og være klar til at løse opgaven. De tre mand skal forudse at opretholde bevogtningen hele natten, og de som har prøvet at stå bevogtningspost ved, at det kræver en hvis udholdenhed.

Veluddannede soldater på opgaven
Kompagnichefen fortæller, at de da heller ikke sender uerfarne folk ud på de opgaver de indsættes i. De folk der aktiveres skal for det første være modne til at løse opgaven, og så skal de have den rigtige uddannelse. De skal vide hvad der sker omkring dem, og skal kunne håndtere situationen.

Sammen med den grundlæggende hjemmeværnsuddannelse modtager soldaterne i politihjemmeværnet et særligt politifunktionskursus, der klæder dem på til netop den slags opgaver. De tre soldater, der i løbet af natten skal sikre gerningsstedet, ved altså hvad de skal og er klar over, at de kan løse opgaven. For gennem deres uddannelse har de lært, hvordan de skal gebærde sig omkring et gerningssted og de ved, hvad de skal gøre, hvis de støder på effekter, der kan være af interesse for efterforskningen.

Veludført opgave afsluttes onsdag eftermiddag
Det bliver en lang vagt for soldaterne fra Politihjemmeværnskompagni Randers. Bevogtningen opretholdes til politiets teknikere er færdige på gerningsstedet omkring 16.30 onsdag eftermiddag, hvor de tekniske undersøgelser og bevisindsamlingen fra branden, der viser sig at have kostet en ældre mand livet, afsluttes. I alt har seks soldater fra kompagniet været indsat til støtte for politiet i denne omgang. 

Efter sådan en indsættelse tager hjemmeværnssoldaterne hjem uden nogen egentlig de-briefing, men som Claus siger, så tager han da lige en snak med dem, når de mødes næste gang.

Der er plads til flere på holdet
Politihjemmeværnskompagni Randers opstiller to delinger af godt 20 mand, som kan indsættes til bl.a. den type opgaver, som blev løst denne nat. Herudover hjælper Politihjemmeværnet politiet med en lang række af andre opgaver samtidig med, at de vedligeholder deres grundlæggende militære færdigheder. Der stilles særlige krav til en politihjemmeværnssoldat og Claus fortæller, at de i forbindelse med det kommende års optag af nye medlemmer kommer til at vælge fra i de ansøgere de får ind. Kvalitet er vigtigere end ​kun kvantitet.​

Han vil dog gerne at interesserede kontakter dem for at høre om mulighederne, også fordi de starter en tredje deling, hvis formål er uddannelse. Her kan medlemmerne lære faget og modnes indtil de er klar til at overgå til en af de to operative delinger.

>> klik her for at læse mere


Du kan også altid læse mere om Hjemmeværnets uddannelse og opgaver på www.vistillerop.dk og www.blivbefalingsmand.dk


 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring