Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foto: Lærke Weensgaard - Soldater på arbejde i operationscentret (OPC)

HD Østjyllands operationscenter aktiveret under øvelse

Operationscentrets vagthold sættes hele tiden på nye prøver i form af situationsændringer, uforudsete hændelser eller nye behov, som kræver en reaktion.

10-03-2020
​​​​​​​​​​​​​​
Af SG K. Gunnestrup, HDEJY S9 

 
Han læner sig myndig tilbage med hænderne foldet bag nakken, og får den institutionelle plasticstol til at knirke i sine samlinger. Skægstubbene er trimmet tæt i det smalle ansigt, håret er mørkt og kortklippet med gråsprængte tindinger, og helt roligt finder han et fjernt punkt i lokalet, som øjnene eftertænksomt stiller skarpt på. ​Han er iført Forsvarets lette uniform med de næste obligatoriske oprullede ærmer og et skinnende faldskærmsemblem over højre brystlomme. Og lige midt på uniformen sidder én stor stjerne, der viser, at han er Major. 

Han slipper presset på den klagende stol og siger: “Det der flytter mest, er de erfaringer, de får med samarbejde i operationscentret”. 

 
Operationscentret ​leverer styring
Aftenen i forvejen er meldingerne begyndt at komme ind på skærmene i operationscentret. Et landkort projiceret op på væggen viser, hvor soldaterne lige nu er på plads. En anden projicering viser det opdaterede styrketal med antal indsatte og antal i reserve. Og på endnu en skærm kører et flow af meldinger, der bliver modtaget og sendt. Meldingerne kommer både fra ovenstående myndighed og fra soldaterne på jorden. De ansvarlige i operationscentre skal forstå, fortolke og reagere på hver eneste hændelse. Distriktets operationscenter er “tændt”. 

 
(Foto ovenfor: Lærke Weensgaard - ingen kopper i OPC af hensyn til materiellet).

 
Øvelsesspillet træner staben
I denne weekend er det kun en øvelse, men det er en øvelse, der kører i hele Jylland og på Fyn, hvor øvelsespillet dikterer indsættelser af hjemmeværnssoldater i flere og mangeartede opgaver på samme tid. Dog vel og mærke uden en eneste soldat på jorden, da det er distrikternes stabe, der trænes i a​t lede og føre. Det sker i samarbejde mellem fastansatte, frivillige og reservepersonel, der skal få distriktet til at ”virke” og skal holde enhederne kørende.

 
Så når der på én og samme tid, blot i Østjylland, er indsat soldater i bevogtning, køres overvågning langs hovedfærdselsårer, skal forberedes for modtagelse af ekstra enheder, og der endda skal hjælpes til ved en oprydning af et olieudslip på Samsø, så skal tungen holdes lige i munden i hver​ af stabens faglige specialer. 

 
(Foto ovenfor: Jonas, der er ansvarlig for logistikken i hele distriktet, knokler på sit vagthold).

 
Træning af specialer - sammen​
Og det er netop det​ Major Henrik Christensen, der er fungerende distriktschef på øvelsen, mener, da han svarer på spørgsmålet om, hvad udbyttet af øvelsen forventes at være – bedre samarbejde i operationscentret. For både signal, operation, planlægning, logistik, efterretning, personel, uddannelse og kommunikation skal spille rigtigt sammen, for at staben og operationscentret virker. Først her kan staben rigtigt støtte distriktschefen i at løse sin opgave.

 
(Foto ovenfor: Major Henrik C​hristensen giver sine instrukse​)

 
Henrik forklarer, at “spillet” ledes af Landsdelsregion Vest (LRGNV), der har til huse i Skive. Distriktet har selv sendt tre personer afsted, der nu altså sidder på “den anden side” af skærmen, og, sammen med flere andre, laver indspil i øvelsen. Det kan både være ved at spille indsatte enheder​ eller spille samarbejdspartnere, der skal koordineres med.  
 ​
Operationscentrets vagthold sættes hele tiden på nye prøver i form af situationsændringer, uforudsete hændelser eller nye behov, som kræver en reaktion. Som f.eks. da der indløber en melding om, at en enhed har observeret en drone i deres ansvarsområde, og det kort tid efter lyder, at dronen er skudt ned. 

 
Pludselig afbrydes vi
Vores interview afbrydes ​​pludselig af operationscentret, der kræver distriktschefens opmærksomhed. “Der er en soldat der gerne vil hjem”, lyder meldingen. Det viser sig, at familien til en af soldaterne på opgave har modtaget trusler, og soldaten derfor gerne vil hjem. Hurtigt gør Henrik sine overvejelser og meddeler myndigt, at så må han jo have lov til at tage hjem. Soldaten er jo trods alt frivillig, og der er endnu ikke tale om en situation, hvor Hjemmeværnet er indsat som i krig eller katastrofe. Det kunne lige så vel være et civilt job, der skulle passes.

 
(Foto ovenfor​: Lærke Weensgaard - overblikket holdes via et operationskort projiceret op på væggen).​

 
Det er blot é​t eksempel på en af de hændelser, der skal håndteres, og som godt kunne opstå på en rigtig opgave. Der opstår også en brand i en indkvarteringsbygning, og en flok fulde civile forstyrrer på et tidspunkt ​løsningen af en opgave. ​

 
Ny i staben fortæller
Anders, der er ny frivillig i HDEJY’s stab, men i øvrig har lang erfaring i både Hjemmeværnet og fra Hæren, synes det har været en rigtig god øvelse, og​ er blevet positiv overrasket over niveauet og den professionalisme, der lægges for dagen. Han mener også, at han allerede har lært noget af arbejdet i staben. ”Samarbejdet mellem stabenes specialer, og den overdragelse, der sker mellem holdene, er noget man kan lære noget af, og ​direkte kan tage med ud i det civile arbejde”, fortæller han. 

 
Øvelsen munder ud i en evaluering, som distriktets kan arbejde videre med, så niveauet er endnu højere næste gang staben skal på arbejde, enten på øvelse eller i en rigtig opgave. ​ 

 


F A K T A
​Ser du dig selv som en del af distriktets stab? ​
Distriktets stab leder hele tiden efter kompetente beslutningstagere, der kan samarbejde og kan indgå i ledelses- og føringsarbejdet på distriktsniveau. Det kræver både erfaring og uddannelse, og det kræver, at man fungerer godt som holdspiller i pressede situationer.

 
Overvejer du, om det kunne være dig, så skal du kontakte chefen for de frivillige i staben på e-mail HDEJY-CHFRIVST@hjv.dk​ eller mobil 72440092.​ 

 
Stabens vigtigste arbejdsredskab - Sitaware HQ 
Hjemmeværnet anvender et digitalt førings- og kommunikationssystem, der hedder Sitaware, som også er anvendt i Hæren. Det er et system, der er udviklet af den danske virksomhed Systematic, og det fungerer som en del af stabens værktøjskasse til at levere hurtigere stabsarbejde og et bedre overblik. ​

 
Mere viden om Sitaware-systemet 
Er du soldat i Hjemmeværnet finder du undervisningsmateriale i Sitaware Edge og Sitaware HQ online på Forsvarets Elektronisk Skole (FELS.dk​). Nedenfor finder du en video om Sitaware-systemet.


 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring